Europeiska och indiska aktier – attraktiva möjligheter på en skakig marknad

Mumbai och Frankfurt - ekonomiska centrum i två av de mest lovande marknaderna för aktieinvesteringar.

Efter en turbulent start på 2016 ser Amundi, Europas största kapitalförvaltare, europeiska och indiska aktier som två av de mest attraktiva möjligheterna under det kommande året.

2016 har inletts med kraftiga nedgångar på världens börser och de snabbt sjunkande råvarupriserna, samt en ökad oro i Kina, har även väckt farhågor om en kollaps i den europeiska, amerikanska och globala tillväxten. Men trots att januari varit oroligt menar Eric Mijot, Amundis Head of Strategy, att vi inte är på väg mot någon global recession.

– Vi medger att antalet företag som ställer in sina betalningar kommer att öka under det här året och vi ser även nya tecken på att regioner som USA och Kina vacklar. Men trots detta så borde den globala BNP-tillväxten ligga kvar på runt tre procent under 2016 och 2017. Rädslan för en recession är definitivt överdriven, säger Eric Mijot.

Europeiska aktier attraktiva

Enligt Amundis uppfattning kommer den kinesiska ekonomin att vara fortsatt instabil när Kina nu ställer om, från en tillverkningsbaserad till en mer tjänstedriven ekonomi. Den här omställningen kommer troligen innebära fortsatt låga råvarupriser och sjunkande kinesiska importer, vilket onekligen kommer innebära problem för många tillväxtmarknader. 

Men för utvecklade ekonomier som Europa, vars ekonomi är mer driven av tjänster och inhemsk efterfrågan, finns inte samma farhågor. Snarare kommer Europa att se en ökande inhemsk efterfrågan, pådriven av sjunkande råvarupriser. Det är bland annat dessa faktorer som leder Eric Mijot till att se europeiska aktier, följt av japanska, som de bästa investeringsmöjligheterna sett ur ett risk/avkastnings-perspektiv. För både Europa och Japan tror han på ensiffrig positiv avkastning under 2016.

Ta del av fler av Amundis marknadsanalyser

Den positiva inställningen till Europa delas också av Sudeshna André, produktspecialist på Amundis fond Equity Global Concentrated. På grund av turbulensen som varit är fonden för närvarande relativt konservativt positionerad. Men samtidigt tror hon att det vi nu ser är en överreaktion från marknaden. 

– På kort sikt kommer marknaderna troligen befinna sig i ett ”risk-off-mode” och volatiliteten kommer nog kvarstå ett tag, tills makro-bilden klarnar och vi får tydligare svar från centralbankerna. Inom Eurozonen har ECB gott om handlingsutrymme och kan öka sina kvantitativa lättnader inom de närmaste månaderna, vilket skulle gynna marknaderna. När det gäller oljan så kommer marknaderna till slut återvända till ett jämviktsläge när utbudet anpassar sig och USA:s produktion av skifferolja sjunker.

Enligt Sudeshna André kan det kraftiga börsnedgångarna dessutom erbjuda intressanta värderingsmöjligheter för fonden.

– Vi har ändrat vår exponering inom hälsa- och sjukvård och flyttat vinster från biotech-bolag och positionerat oss i stora ”oälskade” pharma-aktier som Glaxo SmithKline. Där ser vi en stor potential i den låga värderingen. Flykten från olja och råvaror har också öppnat värderingsmöjligheter inom energi och mineraler. Av de två föredrar vi energi, där vi nu har en mindre övervikt. Vår exponering mot energisektorn är dock väldigt defensiv nu eftersom vi är fokuserade på stora integrerade oljeföretag, säger hon. 

Läs mer om fonden Amundi Funds Equity Global Concentrated

Möjligheter i Indien

Även om de flesta tillväxtmarknader just nu har det kämpigt framstår dock Indien som ett lysande undantag. Kombinationen av en stor och ung befolkning, en ovanligt väldiversifierad ekonomi och en ökande tillväxttakt gör Indien till den kanske starkaste tillväxtmarknaden för aktieinvesteringar.

– Värderingarna är extremt rimliga givet att vi befinner oss i början på en ny konjunkturcykel. Så vi kommer se ganska bra avkastning för aktieägare, säger Mounia El-Kettani, produktspecialist på fonden Amundi Funds Equity India.

I en jämförelse med Kina förutspås Indien också en högre BNP-tillväxt under de kommande åren. Indien har även en större privat sektor som, på grund av höga kapitalkostnader, är extremt vinstorienterad. Dessa faktorer, tillsammans med ett ökat fokus på att attrahera utländskt kapital till tillverkningssektorn, innebär att Amundi Funds Equity India har höga förhoppningar för indiska aktier under 2016.

– Vi förväntar oss en intäktstillväxt på 13 till 14 procent. Samtidigt fortsätter indiska företag att visa förbättringar på sina marginaler tack vare en högre effektivitet. Under de här förhållandena är det ganska troligt med en låg tvåsiffrig avkastning på fonden, säger Mounia El-Kettani

Läs mer om fonden Amundi Funds Equity India.

Presenteras av

logo
Amundi är Europas största kapitalförvaltare och grundades 2010 genom en sammanslagning av Crédit Agricoles och Société Générales verksamheter inom kapitalförvaltning.

Amundi har sitt huvudkontor i Paris och finns sedan 2013 även i Sverige. ‘

Amundi hade vid halvårsskiftet drygt 950 miljarder euro under förvaltning.

Du kan läsa mer om Amundi och deras fonder här:

www.amundi.com

Lär dig mer genom Amundis Research Center


Mer Läsning


 

Fotolia_61655108_S-777x437
Här är trenderna i världs- ekonomin som investerare behöver ha koll på

gruppbild
Här är Amundis investerings- strategi för den instabila världsekonomin

 

 

 


Riskinformation

Att en fond tidigare har ökat i värde är ingen garanti för att den ska göra det även i framtiden. Dina fondandelar kan öka eller minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. För mer information om risk se fondernas informationsbroschyr med fondbestämmelser.

 

Redaktionen