Efter Bitcoin: Här är tekniken som investerarna älskar



Kryptovalutorna var en av de absolut hetaste investeringstrenderna under 2017. Den värsta Bitcoin-hysterin tycks nu ha lagt sig med det finns fortfarande ett massivt intresse bland investerare för både kryptovalutor och för blockkedjan, tekniken bakom valutorna. Här är några av sätten som investerare hoppar på blockkedje-tåget.

Blockkedjan är, något förenklat, en decentraliserad databas som används för att verifiera transaktioner. Som namnet antyder består den av ett nätverk av olika ”block” som alla registrerar samma information samtidigt. Resultatet blir därmed en mer transparent databas som är svår att hacka eller förfalska eftersom den kräver att alla block är överens om vad som hänt.

Med tanke på dessa egenskaper är det lätt att se varför blockkedjan är en viktig del av en decentraliserad valuta som Bitcoin. Samtidigt börjar allt fler inse att tekniken kan användas inom alla områden där bristande tillit är ett problem, och det pumpas just nu in stora pengar i projekt som bygger på tekniken. Enligt analysfirman IDC investerades det under förra året närmare en miljard dollar i blockkedje-teknologi. 

– Bitcoin är en slående kryptografisk bedrift och möjligheten att skapa något som inte går att duplicera i den digitala världen har ett enormt värde, har Googles förre vd Eric Schmidt bland annat sagt.

För investerare som vill hänga med på tåget är det därmed hög tid att agera och  Investeringstipset har samlat några av de hetaste alternativen för investerare som är hungriga på blockkedjan.

Kryptovalutor

Det sätt som de flesta investerat i blockkedjan hittills har varit genom att köpa någon av de kryptovalutor som använder tekniken. Dessa valutor har dock visat sig vara väldigt volatila och även om priserna på de stora valutorna, exempelvis Bitcoin och Etherum, sjunkit sedan topparna i november befinner de sig fortfarande på historiskt höga nivåer.

Samtidigt finns det andra valutor som ännu inte gjort samma resa och som därmed kan tänkas ha en större uppsida. Ett exempel är valutan Ripple som i dagsläget handlas för runt en dollar (att jämföra med 10 000 dollar för en Bitcoin) och som fått en hel del uppmärksamhet bland experter på ämnet. 

Blockkedje-fonder

För investerare som tror på blockkedje-tekniken men inte vill investera i kryptovalutor eller enskilda teknikbolag finns det nu fonder att investera i. I januari lanserades två börshandlade fonder i USA inriktade på bolag inom blockkedjetekniken och även i Kanada ligger en sådan fond i startgroparna. I Sverige finns ännu inga sådana fonder men med tanke på den snabba tillväxten inom den här tekniken är det kanske bara en tidsfråga.

Bolag som satsar på blockkedjan

Med den stora uppmärksamhet kring blockkedjan är det många etablerade företag som nu försöker integrera tekniken i sina tjänster och produkter. För investerare tycks detta vara rena kattmyntan. I oktober la det brittiska tech-bolaget On-line PLC till ordet ”blockchain” i sitt namn vilket fick aktien att stiga med 394 procent – på en dag. När Kodak i januari tillkännagav en satsning på att använda blockkedjan för att få bukt med förfalskade bilder steg aktien med mer än 200 procent.

Ett annat klassiskt företag som satsar stenhårt på blockkedjan är IBM. Bland annat har bolaget startat ett samarbete med Walmart där blockkedjeteknik ska användas för att förbättra livsmedelssäkerheten genom att underlätta spårningen av livsmedel. Dessutom har IBM startat ett samarbete med det danska fraktbolaget Maersk för att använda blockkedjetekniken för att förenkla och förbättra världshandeln.

Ett annat spännande exempel är det amerikanska e-handelsföretaget Overstock som både börjat acceptera Bitcoin och som har investerat i ett tiotal ”blockkedje-företag”. Den strategin innebar att bolagets aktie i februari hade stigit med över 300 procent på ett år. 

Blockkedjan i Sverige

Även i Sverige finns det många företag som vill dra nytta av den revolutionerande tekniken. Bland annat har SEB och Nasdaq ett samarbetsprojekt som bygger på att förbättra fondhandeln i Sverige genom en handelsplattform baserad på blockkedjeteknik. Både SEB och Nordea har dessutom investerat flera miljoner i R3, ett bankkonsortium för blockkedjeteknik.

Bland andra svenska tungviktare hittar vi Spotify som, genom bolagsköp, givit sig in i blockkedjevärlden och Axel Johnson-gruppen som, likt IBM och Walmart, startat ett blockkedjeprojekt för säkrare livsmedel.

Det finns följaktligen ingen brist på spännande projekt och företag som nu satsar hårt på blockkedjan. Alla dessa kommer så klart inte bli lyckosamma men de flesta tycks ändå vara överens om att tekniken i sig kommer förändra världen på flera sätt. För investerare som kan gå in tidigt i nya tillämpningar av tekniken finns därför en stor potentiell uppsida.

Redaktionen