Efter rapportveckan – här är börsens vinnareRapportveckan med siffrorna för Q1 har nyligen passerat med kraftiga kurshöjningar som resultat. Investeringstipset bad daytradern, kursledaren och investeringsprofilen Patricia Hjärtner att kommentera veckans toppar och dalar.

I slutet av april redovisade 129 bolag, som står för över 80 procent av Stockholmsbörsens börsvärde, sina rapporter för Q1. Förväntningarna var höga, trots det lyckades många bolag att överträffa dem och redovisade högre vinster än analytikerna väntat sig. Kurserna steg över lag, så pass att nytt årshögsta registrerades.

Patricia Hjärtner, mångårig daytrader som idag håller kurser inom olika delar av aktiehandeln, hur skulle du summera den gångna veckan?

– Det var många starka rapporter så det blev en intressant och kul vecka. Eftersom jag är väldigt kort i mina innehav försöker jag utnyttja de kursrörelser som rapporterna ger upphov till. Nu hade jag förväntat mig starka rapporter, men det blev ännu bättre än jag hade trott.

Vad var veckans bästa, enligt dig?

– En av mina favoritaktier som jag har handlat mycket med genom åren är Volvo. Det är kul att den sedan november äntligen har brutit igenom hundra-kronorsstrecket och ännu roligare att den starka rapporten fick den att sticka ännu högre så att den idag nästan handlas runt 150 kronor. Det innebär förmodligen att den lämnat intervallet 75-100 kronor där den har legat den senaste femårsperioden och därmed börjar bli riktigt intressant igen. Även Thule tycker jag levererade starkt, det är en aktie att hålla koll på framöver.

Veckans besvikelse då?

– Boliden helt klart. Jag trodde att de skulle leverera bättre. Visst, det var ändå en bra rapport, men både jag och många andra hade förväntat oss mer. Sedan var det ändå intressant ur tradingsynpunkt med tanke på att kursen först föll för att sedan gå upp ganska snart igen.

Veckans överraskning?

– Med risk för att låta tråkigt säger jag Volvo igen. Just att rapporten slog alla, ändå ganska höga, förväntningar, det var oväntat. Det faktum att de nu också har höjt riktkurserna gör att det blir extra spännande att fortsätta följa dem. Det är definitivt en aktie att hålla ögonen på framöver.

Men trots glädjerapporter som redovisar både ökade vinster och ökad orderingång så finns det varningsflaggor inför Q2. Påsken med alla sina helgdagar låg i april vilket betyder att den ledigheten inte belastar resultatet i Q1. Dessutom kommer andra omgången i franska presidentvalet plus nyval i Storbritannien att ge utslag i börskurserna.

Patricia Hjärtner, vad tänker du är viktigt att ha koll på inför nästa rapportomgång?

– Det är en skakig, ganska oförutsägbar värld och jag vet av erfarenhet hur lätt aktier påverkas av rapporter och uttalanden. Har Trump twittrat under natten kan aktiekursen sticka iväg totalt. Sedan tror jag att det blir vinsthemtagningar inför sommaren i och med att börsen har stigit så mycket, och det kan mycket väl bli lite sättningar i kurserna av det.

Någon aktie du själv tror kommer bli extra spännande under perioden?

– Jag kommer att hålla lite extra koll på H&M, just för att det har varit så mycket negativt förknippat med dem i form av både vikande kurser och försäljning den senaste tiden. Men jag tror att om nästa rapport levererar bättre siffror så kan den ta ett skutt uppåt. Jag vet att det är många som inte gillar den, men som tradingaktie är den mycket tacksam.

Fotnot: artikeln innehåller inga köprekommendationer utan ska ses som intervjupersonens egna preferenser.Karin Aase

Ekonomijournalist