Världen går mot recession 2019 – så kan du bli en vinnare



Ett pågående handelskrig mellan USA och Kina, röran kring Brexit, Kinas skuldbomb och sanktioner mot Iran är några anledningar till att världsekonomin ser ut att sakta ned 2019. Redan har flera av världens ledande börser sjunkit mer än 20 procent sedan toppen under året. Men det finns några trick för att rädda sina investeringar från ett sjunkande skepp.

2019 ser inte ut att bli ett kul år för världsekonomin. Redan finns signaler om en allmän recession, och flera parametrar riskerar att sammanfalla till en perfekt storm. En titt på några av världens börser pekar på att recessionen står runt hörnet. Shanghai Composite i Kina, Hang Seng i Hongkong, DAX i Tyskland, FTSE MIB i Italien, IPC i Mexiko och KOSPI i Sydkorea är stora börser som alla gått ned runt 20 procent sedan toppen tidigare under året.

En stor fråga är om de ska dra med sig USA-börsen i fallet. Kina är världens näst största ekonomi, medan Tyskland är störst i Europa och den fjärde största totalt. När de är i björnmarknad finns risk för att USA-börsen hänger på. Sedan toppen i slutet av augusti har NASDAQ-börsen redan fallit runt 16 procent. Och inget tyder på en vändning.

Andra faktorer eldar på den amerikanska ekonomins fall. En minskad global efterfrågan, höjda kostnader för att låna och ett lägre och mer volatilt oljepris, som följd av de geopolitiska kriserna i Mellanöstern och Venezuela, påverkar de amerikanska energibolagen och kan alla bidra till att ekonomin saktar in. 

USA och Kina nyckelaktörer
Situationen i USA förvärras av det pågående handelskriget med Kina, och de tullar som Kina infört för amerikanska produkter som ett svar på USA:s tullar mot kinesisk import. Situationen skapar en osäkerhet som gör att många företag vill avvakta med investeringar. Handelskriget med USA kommer enligt prognos att sänka Kinas tillväxt från 6,6 procent till 6,0 procent år 2020 – den lägsta nivån på 30 år.

OECD har tidigare sänkt tillväxttakten för världsekonomin 2019 från 3.7 till 3.5 procent. Om USA uppfyller hotet att höja importtullar mot Kina till 25 procent, kan det leda till att världsekonomin saktar ned till närmare 3 procent 2020, varnar OECD. Men även USA drabbas. Enligt investmentbanken Goldman Sachs kommer tillväxten i USA:s ekonomi att sakta ned från 2.9 till 2.5 procent under 2019. Det råder mörker på den världsekonomiska horisonten, alltså.

Lurar i vassen gör också Kinas enorma skuldberg, som beräknas uppgå till 34 triljoner dollar, hos både privata och offentlig aktörer. Skulden har fyrdubblats de senaste åren efter att myndigheter satsat på stora infrastrukturprojekt för att stimulera ekonomin efter finanskraschen 2008. Medan vissa ekonomer menar att Kinas skuldberg är hanterbart, varnar andra för att en krasch kan få enorma följdverkningar världen över.

2019 kan bli ett annus horribilis
Brexit är en annan källa till osäkerhet. 29 mars 2019 ska Storbritannien lämna EU efter 46 års medlemskap. Hur det kommer att påverka landets ekonomi beror mycket på hur väl förberedda man är. Oavsett kommer det att få följder på världsekonomin. Värsta scenariot är att Storbritannien lämnar utan att ha något nytt och genomarbetat handelsavtal med EU.

Hur ska man då göra att för att minimera riskerna för sina egna investeringar. Det finns några vedertaget säkra metoder. En är att sprida sina risker, alltså se till så att man investerat i en rad olika branscher och på olika sätt. Bland mer säkra platser anses generellt guld, statsobligationer och vissa typer av fastigheter vara.

Men är det redan försent? Det är svårt att veta om fallet på börserna fortsätter eller om det planat ut. Att sitta still i båten och vänta ut stormen kan vara ett annat tips. 

Oavsett hur det går och vilka beslut man tar, kan 2019 bli ett annus horribilis för världsekonomin.

Redaktionen