Som investerare i DBP är du delaktig i läkemedelsutvecklingenDouble Bond Pharmaceutical är inte som alla andra läkemedelsföretag. Med ett löfte om transparens bjuder DBP in dig som investerare att vara delaktig i utvecklingsprocessen för nya läkemedel genom att till exempel följa deras vlogg på Youtube eller ställa frågor till VD:ns Twitter. Det är så framtidens läkemedelsföretag ser ut.

Igor Lokot, VD för Double Bond Pharmaceutical (DBP), är organisk kemist i bakgrunden. Det var i Vitryssland han doktorerade i slutet av 1990-talet och det var också där han lärde sig en viktig läxa som skulle lägga grunden för företaget DBP i Sverige, många år senare.

Under arbetet med sin PhD-avhandling fick Igor Lokot höra att organisk kemi var på väg att dö ut. Det gamla skulle ge plats åt det nya, åt ”combinatorial chemistry” som skulle automatisera och därmed revolutionera utvecklingen av nya kemiska substanser. Men se, tjugo år senare har organisk kemi inte försvunnit, och inte heller har kombinatorisk kemi tagit dess plats.

Vad som hände med kombinatorisk kemi under 1990-talet förklarar Igor Lokot kallas för ”hype”, när en uppfinning eller teknologi har höga förväntningar och förutspås kunna rädda en hel industri om inte hela världen.

– Det är i denna fas flest bolag startas runt uppfinningen och flest investerare lägger sina pengar, förklarar Igor Lokot och fortsätter:

– Men det är oundvikligt att förväntningarna kommer att sjunka. Det skedde med nanoteknologi, immunterapi, stamcellsforskning och kommer ske med artificiell intelligens, för att bara nämna några, säger Igor Lokot.

Vad som händer efter hypen däremot, är mer intressant enligt Igor Lokot. Uppfinningen eller teknologin hittar slutligen sin nisch, sin del av marknaden och då är framtidsutsikterna faktiskt ljusare än när förväntningarna var som högst.

Denna evolutionsprocess gäller inte minst för läkemedelsutveckling. När hypen runt en ny läkemedelsbehandling har lagt sig och har börjat generera klinisk data hittar läkemedlet sin nisch och investerare kan börja tjäna pengar.

Double Bond Pharmaceutical lägger fullt fokus på skedet efter hype. De handplockar beprövade läkemedel och vidareutvecklar dem till en större nisch och en lönsammare marknad.

I sin portfölj har de till exempel läkemedlet SA-033 som i grunden är ett väl beprövat cellgift för behandling av levercancer. Med sin unika drug-delivery teknologi BeloGal® kan de styra läkemedlet specifikt till levern för att förbättra effekt och minska biverkningar. Dessutom kan BeloGal® styra flera olika typer av läkemedelssubstanser till lever eller andra utvalda organ som till exempel lunga.

Eftersom DBP väljer just registrerade, kända läkemedel och drug-delivery teknologin inte i sig förändrar läkemedlet utan bara styr det till rätt organ, kan företaget minimera risk. Samtidigt har nyckelsamarbeten med näringsliv och statlig sjukvård i Vitryssland hjälpt DBP sänka utvecklingskostnader och öka tidseffektivitet.

DBPs skepsis mot hype är del av den framgångsrika ”outsider” strategin som präglar företaget. De handfull anställda på DBP representerar flera olika länder och drivs av en vilja att göra saker lite annorlunda än alla andra läkemedelsföretag här i Sverige och våga bryta gamla uttjänade mönster till fördel av nya moderna och mer resurseffektiva lösningar.

De förlitar sig ännu helt på investerare, är tacksamma för det förtroendet och vill skapa en nära kontakt med varje person som väljer att vara en del av deras resa.

Därför har DBP valt att öppna dörrarna till sin verkstad och har bland annat startat en Youtube-kanal där Igor Lokot med jämna mellanrum hälsar välkommen till ”kamrater och kollegor” och berättar om allt ifrån industrinyheter, möten på kontoret och presentationer på olika konferenser.

Igor säger ståndaktigt att han när som helst svarar på frågor från investerare, läkare eller patienter via mail, telefon eller sitt nya Twitter-konto. Det är inte hype, det är bara så framtidens läkemedelsföretag ser ut.

– Vi går inte emot strömmen men vi går inte heller med den. Vi har gjort vår egen väg, säger Igor Lokot.

Läs mer om DBP här  eller kolla in deras Youtube-kanal. Skicka en hälsning till Igor Lokot via mail, telefon eller Twitter .

 

Presenteras av

Double Bond Pharmaceutical är ett snabbväxande läkemedelsföretag som utvecklar och kommersialiserar metoder för behandling av olika typer av cancer, infektioner, autoimmuna sjukdomar samt andra livshotande sjukdomar.

Bolagets aktie är noterad på aktietorget.

Läs mer på deras hemsida


 

Igor Lokot, vd för Double Bond Pharmaceuticals.

Igor Lokot, vd för Double Bond Pharmaceuticals.

Redaktionen