Bli en bättre investerare i sommarSommar, sol och dags för podd i hängmattan. Självklart om aktier och investeringar, men vilken ska du välja egentligen? Inga problem, Investeringstipset har gjort en helt ovetenskaplig undersökning av några av de största svenska aktiepoddarna och hjälper dig att välja så att du kan fortsätta att lata dig.

Namn: Pratapengar

Görs av: Philip Scholtzé, Nicklas Andersson och Patrick Boström

Släpps: varje måndag

Antal avsnitt på iTunes: 77 so far

Hur långt: från en dryg halvtimme till 75 minuter

Vanliga ämnen: Bredare ekonomi: hur påverkar förväntningar? Älskar du pengarna eller bolaget? Månadsspara eller köpa billigt? Hur läser jag en årsredovisning? Med mera med mera.

Omdöme: Det är väldans myspysigt och prat med gäster. Är du ute efter konkreta hårda tips i rappt tempo, leta vidare. Vill du slölyssna på allmänt trevligt ekonomi-prat, lyssna på.

Namn: Börspodden

Görs av: Johan Isaksson och John Skogman

Släpps: en gång i veckan

Antal avsnitt på iTunes: 199 so far

Hur långt: blandat, men snittet ligger på runt 40 minuter

Vanliga ämnen: analyser av enskilda aktier, gäster och rapporter från allehanda länder och marknader

Omdöme: Ingen rädder för att leverera åsikter här, och programledarna delar generöst av sig med egna erfarenheter. Lite irriterande bara att meddelanden från sponsorerna ska inleda varje program, men det går ju att hoppa över.

Namn: Sparpodden

Görs av: Nordnet

Släpps: varje onsdag

Antal avsnitt på iTunes: 188 so far

Hur långt: mellan en halvtimme och en timme

Vanliga ämnen: börssnack varvas med mer allmän privat- och makroekonomi, kombinerat med olika gäster

Omdöme: Kunniga deltagare, intressanta analyser. Kanske inget för den som redan har stenkoll, men helt ok lyssning för medelinvesteraren. En brasklapp dock för en hel del information om Nordnet och deras tjänster.

Namn: En economistas podcast

Görs av: United Influencers / Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius

Släpps: då och då. I perioder en gång i veckan, men helt plötsligt kan det gå ett halvår utan några nya avsnitt

Antal avsnitt på iTunes: 54 so far, de senaste från juni 2017

Hur långt: drygt en halvtimme

Vanliga ämnen: privatekonomi och sparande, och hur de båda kan styras upp med hjälp av smarta investeringar. Däremot sällan rena aktieanalyser.

Omdöme: Bra för nybörjaren med tips om hur kontospar, buffert och aktieportfölj kan komplettera varandra, plus bra grundläggande information om hur aktiemarknaden fungerar. Irriterande sponsormeddelanden i början dock, och ibland lite väl ogenerad reklam för produkter från paret Hadenius/Löwengrips övriga bolag.

Namn: SvD Börsplus

Görs av: Svenska Dagbladet

Släpps:  då och då, men ungefär två gånger i månaden

Antal avsnitt på iTunes: 21

Hur långt: mellan en halvtimme och en timme

Vanliga ämnen: Podden gör för det mesta fördjupade analyser från nyhetsbrevet SvD börsplus, men har ibland också avsnitt där mer generella ämnen som till exempel digitalisering hanteras.

Omdöme: Kunniga skribenter ger intressanta analyser. Inget för slölyssnaren som bara vill lära sig mer om lite av varje, men för den som vill veta mer om specifika bolag är det en guldgruva.Karin Aase

Ekonomijournalist