Svenskt läkemedelsbolag siktar mot världen

Bert Junno, vd för Gabather AB.

58 miljarder dollar. Så stor är marknaden som det svenska läkemedelsbolaget Gabather tar sikte mot. I höst tar bolaget också några viktiga steg på vägen. Man öppnar både sitt eget labb och inleder marknadsföringen av sin första läkemedelskandidat.

Den 13 september öppnar Gabather sitt eget labb, i Astras Zenecas gamla lokaler i Södertälje, och tar därmed ett stort steg framåt i sin utveckling.

– Målet är att vi ska ta fram ett antal fler läkemedelskandidater som har en lite annan profil än den som vi jobbar med idag. Vi har tidigare arbetat med externa labb kring utveckling av ett antal substanser. Men det blir för dyrt att på daglig basis lägga ut forskning på det viset. Så det kommer vi bara göra i specialfall i framtiden och vi kommer själva arbeta med den dagliga forskningen, säger bolagets vd Bert Junno.

Gabathers läkemedel grundar sig på mer än 10 år av nordisk forskning kring signalsubstansen Gaba. Denna signalsubstans har visat sig ha en viktig inverkan på allt från inlärning, minne och sömnreglering till smärta, ångest och epilepsi. Genom sina patenterade molekyler, som påverkar hjärnans gaba-receptorer, hoppas Gabather nu kunna utveckla nya läkemedel för sjukdomar kopplade till det centrala nervsystemet. Läkemedel som dessutom har färre biverkningar än dagens alternativ.

 

»Vi hade vår första ”tox-studie” i våras och den visade ingen toxicitet så den biten ser vi inte som en större utmaning«

 

Fem fokusområden värda miljarder

I dagsläget är Gabather inriktade på fem fokusområden: antipsykotiska, antidepressiva och ångestdämpande läkemedel, smärtbehandlande läkemedel samt minnes- och kognitionsförbättrande läkemedel. Den totala marknadsstorleken för dessa fokusområden beräknar man själva till 58 miljarder dollar.

Allra längst har Gabather kommit med utvecklingen av en antipsykotisk läkemedelskandidat, GT-002, som man förväntar sig kunna genomföra kliniska studier på under nästa år.

– Vad vi håller på med just nu är validering inför kliniska studier, där ingår bland annat toxikologiska studier. Vi hade vår första större toxstudie i våras och den visade ingen toxicitet så den biten ser vi inte som en större utmaning, säger Bert Junno.

Baserat på de lärdomar man dragit av arbetet med GT-002 kommer man nu, i sitt eget labb, också att validera fler potentiella läkemedelskandidater. Något som Bert Junno menar är en viktig del av att bygga värde i bolaget och att trygga framtiden.

Läs mer om Gabathers teknik här.

»Nu tycker jag att vi är redo för att marknadsföra oss internationellt och vilket är just där som vår marknad finns, bland de stora läkemedelsbolagen«

 

Tar steget ut i världen

Samtidigt påbörjar bolaget under hösten också ett annat viktigt framtidsarbete, nämligen att börja sondera terrängen efter köpare av GT-002. Planen för bolaget har nämligen alltid varit att sälja vidare lovande läkemedelskandidater till stora läkemedelsbolag, som har rätt kanaler och expertis för att få ut dem på marknaden.

- Just nu samlar vi nya resultat från årets utvecklingsverksamhet för att kunna visa dem för större läkemedelsbolag. Vi för dialoger med olika bolag och med starka resultat blir substansen intressantare och ökar i värde. Därför blir det mer fokus på att sälja in produkten framöver när vi har goda resultat bakom oss.

För bolaget innebär detta ett nytt fokus mot att synas och under hösten kommer man därför delta  under en hel del bransch-event. Först ut blir Nordic Life Science Days i Stockholm 14-15 september där Bert Junno hoppas kunna knyta nya kontakter.

– Nu tycker jag att vi är redo för att marknadsföra oss internationellt och vilket är just där som vår marknad finns, bland de stora läkemedelsbolagen.

 

Presenteras av

Gabather grundades år 2014, baserat på 10 års forskning på Lunds universitet bakom sig, för att utveckla nya läkemedelskandidater för behandling av sjukdomar med ursprung i det centrala nervsystemet.

Gabathers tre fokusområden är: antidepressiva och ångestdämpande läkemedel, smärtbehandlande läkemedel samt minnes- och kognitionsförbättrande läkemedel (inkluderande behandling av Alzheimers sjukdom)

Läs mer här:

www.gabather.com

Redaktionen