Svenskt bolag utvecklar revolutionerande MS-läkemedelDagens MS-behandlingar är i regel associerade med kraftiga biverkningar. Nu tror sig dock det svenska läkemedelsbolaget Cyxone vara en ny lindrigare behandling på spåren och intresset för bolaget är stort.

Mer än 2,5 miljoner människor lider idag av MS, de allra flesta av dem i Europa och Nordamerika. Denna autoimmuna sjukdom, som får kroppens eget immunsystem att attackera det centrala nervsystemet, saknar idag botemedel och de behandlingar som finns för att bromsa sjukdomsförloppet medför ofta allvarliga biverkningar.

– I början av sjukdomen är det många som säger att de hellre har MS-skovet än tar behandlingen, berättar Kjell Stenberg, som är vd för bolaget Cyxone och som har lång erfarenhet av att utveckla läkemedel mot MS.

Nu tror sig Kjell Stenberg och Cyxone dock vara en helt ny behandling på spåret, en behandling med långt mycket mindre biverkningar. Substansen som man sätter sitt hopp till heter T20K och upptäcktes av en slump av forskare i Wien och Freiburg som gjorde forskning på en typ av växtproteiner kallade cyklotider.

Genom att byta ut ett av cyklotidens 28 byggstenar fick man fram en substans som hämmade signalmolekylen IL-2, som spelar en avgörande roll för att aktivera immunförsvaret. När forskarna sedan testade substansen på möss upptäckte man att den kunde minska och till och med förebygga MS-symptom. Kjell Stenberg som varit ansvarig för MS-projekt på Astra Zeneca och varit utvecklingschef för kanadensiska BioMS var imponerad, både av effekterna på MS-symptomen och av att mössen visade upp så få biverkningar.

Läs mer om tekniken bakom Cyxone

– Om det här fungerar på människor som vi hoppas så kan det ha minst lika bra effekt som de läkemedel som finns, men utan att den är giftig för patienten. För allt som finns idag mår man mer eller mindre illa av, berättar han.

Om T20K orsakar så få biverkningar innebär också att den, till skillnad från alternativen, kan ges som en regelbunden långtidsbehandling. Patienterna behöver alltså inte vänta på att symptomen är etablerade för att behandla dem utan kan se till att svåra symptom aldrig hinner uppstå. Kjell Stenberg tillägger också att cyklotider, som T20K, har stora fördelar mot existerande behandlingar eftersom de är naturliga och stabila, inte bryts ner i kroppen och dessutom tas upp av cellerna.

Stort intresse för bolaget

För att kommersialisera den här tekniken bildade Kjell Stenberg tillsammans med Bert Junno och Mikael Lindstam 2015 bolaget Cyxone som fick exklusiva rättigheter att utveckla läkemedel med T20K. Bolaget noterades också på First North i juni i år. Den emission som gjordes vid noteringen övertäckandes till 540 procent och sedan dess har aktiekursen också stigit med över 40 procent.

Enligt Kjell Stenberg så kan det stora intresset i bolaget förklaras med att många ser potentialen i läkemedelskandidaten och den relativt raka vägen framåt.

– Vi har en substans och vi har berättat om de studier vi ska göra för att kunna komma till tester på människor. Och om den är snäll mot människorna i fas-1-studier så tror jag att det går att finna en kompetent licenspartner för vidareutveckling av T20K. Så det är en kort tidslinje och det är en intressant sjukdom eftersom de flesta känner någon som lider av MS, förklarar han.

Dock återstår det alltjämnt en rad steg innan T20K kan kommersialiseras. Under hösten i år ska man genomföra förstudier kring effekt, toxicitet, och andra farmakologiska effekter. Nästa år väntar sedan regulatoriska studier innan fas-1-studierna kan inledas 2018. Tidigast tror Kjell Stenberg att läkemedel med T20K kan finnas på marknaden 2023. Vid det laget är målet dock för Cyxone och Kjell Stenberg att ha sålt idén till ett större företag, med muskler att marknadsföra preparatet och få ut det till de som behöver det.

– Min dröm med det här är att man ska kunna hindra människor från att utveckla MS.

Läs mer om bolagets utveckling

Presenteras av Cyxone är ett biomedicinskt bolag som utvecklar läkemedel baserat på en typ av naturliga växtproteiner, s k cyclotider.

Cyclotidteknologin har förutsättningar att kunna ge nya läkemedel med fördelaktiga effekter på sjukdomar som idag saknar effektiva och säkra behandlingar.

Bolaget fokuserar på utvecklingen av en substans, T20K, som hämmar nyckelprocesser i kroppens celler som är typiska för olika immunsjukdomar som t ex multipel skleros och ledgångsreumatism.

Cyxones aktie är noterad på First North.

Läs mer på www.cyxone.com


Kjell Stenberg, vd för Cyxone.

 


Läs mer:

Börssuccé för litet svenskt läkemedelsbolag
Börssuccé för litet svenskt läkemedelsbolag

Redaktionen