Så påverkas ekonomin av valet i StorbritannienNu är det bara en vecka kvar till det nyval som Storbritanniens premiärminister, Theresa May, utlyste i april. Tories är alltjämt favoriter enligt opinionsundersökningarna men mycket kan fortfarande hända. Investeringstipset.se har tittat närarme på vilka effekter utfallet i det brittiska valet kan få för dina investeringar.

Efter att ha innehaft en betryggande ledning i opinionsundersökningarna har Theresa Mays parti, konservativa Tories, börjat tappa. Enligt en opinionsundersökning som presenterades i tisdags skiljer det nu bara sex procent mellan Tories och Labour och erfarenheter från de senaste åren visar också att opinionsundersökningar kan vara missvisande.

Utfallet i valet kommer dels forma de stundande Brexit-förhandlingarna men även få stora ekonomiska effekter. En tydlig ekonomisk effekt som redan gjort sig gällande är att pundet drabbats hårt av det osäkra läget inför valet. I takt med att Labour knappat in på Tories har det brittiska pundet tappat stort mot dollarn och nyligen haft sin värsta vecka under detta året. Samtidigt har Londonbörsen fortsatt att gå starkt trots oron. En viktig anledning till detta är att många av Storbritanniens större bolag har en stor internationell exponering. Tack vare en stark global konjunktur och även en svagare valuta har dessa därmed kunnat visa upp starka vinstsiffror.

Den stora rädslan på marknaden, både vad gäller valutan och börsen, tycks vara ett parlament utan tydlig majoritet. Detta skulle resultera i ett osäkert läge när Storbritannien nu ska omförhandla över 700 avtal med EU. Politiska bedömare har också beskrivit Theresa Mays beslut att utlysa nyval, vid ett tillfälle då Tories ledde stort i opinionsundersökningar, som en metod för att stärka sitt mandat inför förhandlingarna med EU. Britterna har dessutom dåliga erfarenheter av parlament utan majoritet. Ett exempel är valet 1974, efter vilket Labour ledde en minoritetsregering under 6 månader och börsen dök med 43 procent.

Skulle Labour ta hem valet finns det stora osäkerheter kring hur partiledaren, Jermey Corbyn,  skulle närma sig Brexit-förhandlingarna. Dessutom har Labour i sitt valmanifest utlovat nationaliseringar av post, tåg och energibolag och det finns bland investerare även farhågor kring högre bolagskatter och en mer reglerad finanssektor. Allt detta skulle kunna ge negativa effekter för brittiska aktier.

 

Nyhetsbrev

Bli en smartare investerare. Prenumerera på Investeringstipsets nyhetsbrev för de senaste nyheterna, tipsen och guiderna. 

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Redaktionen