Spara först – investera senDet är många som funderar på att börja investera på ett eller annat sätt. Barriären för detta är så klart att man har pengar att investera med. Logiskt sett betyder det att man först har sparat ihop pengar. Vägen till sin första investering är en väg man borde börja vandra tidigt, men också något som man borde tänkt på både en och två gånger innan man agerar.

Att ha ett mål med sitt sparande är alltid en bra början. Vi har alla våra planer i livet och många planer kräver tyvärr pengar för att uppfylla. Har man exempelvis planer på att renovera köket är det en anledning att börja spara. Eller om man behöver investera i något mer personligt som att göra en ögonlaseroperation, vilket enligt Lirema​ också kostar en slant. Men det viktiga är att man ser till att spara ihop dessa pengar först och inte känner att man ska investera får att få ihop dessa pengar.

När man dock väl har sparat ihop en buffert är man äntligen i stånd till att börja investera. Anledningen till varför man vill ha en buffert är att investeringar alltid innebär en viss risk. Pengarna man investerar kommer att pendla i värde och periodvis kommer man mest troligt förlora pengar. Och att förlora pengar man inte har råd att förlora är en väldigt dålig strategi. Investeringar är också något man i regel gör på lång sikt. Rekommendationen brukar vara alltid mer än fem år men helst tio.

Stor avkastning och låg risk är drömpositionen för alla investeringar, men det är också något som kräver tid. Att börja så tidigt som möjligt är som sagt en viktig del i investeringen. Har man pengar att investera med finns det således ingen anledning att inte börja redan idag. När det kommer till vad man ska investera i är det ju inte utan anledning att det finns väldigt mycket skrivet om det ämnet också.

Redaktionen