Turn-around slår nytt rekord i crowdfunding – drygt 1 400 delägareKafékedjeföretaget Baristas emission har nyss satt svenskt rekord i sitt slag av crowdfunding med över 1400 nya aktieägare på mycket kort tid. Just nu pågår en nyemission som stänger den 14 december.

– Genom att bjuda in allmänheten i delägarskap via crowdfunding vill vi skapa Skandinaviens första kundägda kaffekedja, säger Björn Almér, VD i Barista FTC AB. 

Barista är ett etablerat varumärke som ligger rätt i tiden. Det är Fairtrade, ekologiskt, hållbart – och riktigt, riktigt gott!

Företaget har ett omfattande åtgärdsprogram som vänt tidigare förluster till positivt kassaflöde om man räknar bort extraordinära kostnader. Verksamheten omfattar för närvarande 14 kaféer i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund. Det senaste har etablerats som pop up på NK i Göteborg med planen att i april placera en flagship i gatuplan mot den vältrafikerade gågatan. 

Kedjan har cirka 100.000 gäster i månaden. En stor del är stamgäster som man tror kan bli dubbelt så många. Företaget omsätter 50 MSEK och har 200 anställda, de flesta på deltid. På grund av förlusterna under förra ledningen är värderingen satt till bara 3,2 MSEK pre money, vilket motsvarar vinsten på enheten vid Stockholms Central. Resten får man på köpet. När bolaget är kassapositivt på helår bör man kunna anta en värdering i linje med branschens 1,6 till 2,3 gånger omsättningen. Ledningens prognos är att helåret 2017 blir kassapositivt med en omsättning på 60 MSEK.

Satsar på nya bra lägen
– Det ger en möjlighet till en bra avkastning vid framgångsrik turnaround. Vi lämnar dåliga lägen och satsar på nya och bra lägen, säger Björn Almér, grundare som har återvänt som VD sedan mars i år efter att tidigare ledning tappat kontrollen.

Det mesta som säljs hos Barista är Fairtrade och/eller ekologiskt. Varje gång en gäst använder sitt stammiskort skänks två kronor för en skolmåltid i Muka Dhera i Etiopien via FN. Barista har hittills skänkt mer än 1,4 miljoner måltider och finansierar i nuläget 838 barn i skolan, vilket man kan följa live på hemsidan. Barista är en kaffekedja med hjärta och tar en kopp i taget.

–Vi är väldigt glada över det förtroende de drygt 1 400 nya delägarna har gett oss. Vi har redan börjat märka effekterna och vi gjorde i oktober det bästa resultatet för en enskild månad på̊ länge. Nu kan vi förverkliga de visioner vi har om kaffeskills i kedjeform.

Investera idag: teckna emissionen på Pepins.com

Prisad verksamhet
Barista har tagit tre medaljer i SM för kaffe och har vunnit Änglamarkspriset, Sveriges största miljöpris. I februari 2017 har företaget som enda kedja på SM-nivå hela åtta anställda som tävlar i SM.

Aktien i det onoterade bolaget Barista FTC AB kommer under 2017 att kunna handlas på Pepins Market, en marknadsplats för onoterade aktier. 

Presenteras av


barista-main

FAKTA

*Aktieemission i Barista FTC. 

*Nyemission på 20 – 35 MSEK. 

*Teckningskurs: 20 SEK per aktie. Minsta teckningspost är 500 SEK.

*Teckningstiden går ut den 14 december 2016.

*Mer information på www.pepins.com 

Redaktionen