Asien nästa för svenska miljöteknikbolaget

Sydkorea är en av flera intressanta asiatiska marknader för Recyctec.

Recyctecs metod för att rena använd glykol är redan etablerad i Sverige. Genom att testa tekniken i Sydkorea tar bolaget nu också de första stegen mot en internationell etablering. Vi har pratat med Recyctecs vd Göran Ahlquist om bolagets Asien-planer.

Sedan 2008 har Recyctec utvecklat sin unika metod för att rena använd glykol, så att den kan återanvändas om och om igen. Metoden är väl beprövad i Sverige och Recyctec har idag avtal med alla de stora avfallsbolagen samt flera kommuner och flygplatser. I år har man även börjat sälja sin återvunna glykol på den svenska marknaden, under namnet Earthcare, och börjar därmed få ett kraftigt grepp om den svenska marknaden. 

Framgångarna i Sverige har också gjort att ryktet om bolaget spridits i världen. Enligt Recyctecs vd, Göran Ahlquist, märker man nu ett växande intresse från våra nordiska grannländer, övriga Europa och Asien, där Sydkorea har störst fokus.

  – Vi har börjat arbeta i Sydkorea med ett antal kemiföretag, ett stort avfallsbolag och två flygplatser som har visat intresse. De har nu skickat prover på sin glykol till oss så att vi kan utreda kvaliteten och se hur de kan ta sig vidare i form av egna anledningar, säger bolagets vd Göran Ahlquist

Hur kommer det sig att ni riktat in er mot just Sydkorea?

– De är mogna för den här typen av teknik, det är ett land som är öppet för förbättringar och förändringar hela tiden. Där finns flera bolag som t.ex. Samsung, som ligger långt framme när det gäller förbättringar och dessutom har landet börjat ta tag i miljön ordentlig, bland annat genom att titta på vad vi gör här i Europa.

Läs mer om Recyctecs teknik här.

Kommer arbetet i Sydkorea innebära några stora investeringar för er?

– Nej, vi tar rätt så bra betalt för att göra våra business-case i Sydkorea. Vi behöver inte ge bort den informationen gratis längre utan det blir en tjänsteförsäljning. Vi tar betalt för att göra utredningen helt enkelt, tekniken är så pass testad att vi inte behöver göra det gratis längre.

Efter en etablering i Sydkorea är förhoppningen att kunna ta sig vidare till Kina sedan?

– Vi har faktiskt redan varit på besök i Kina på ett antal större statliga miljöföretag och hade återbesök från en samtalspartner här i somras. De var och besökte vår anläggning och var imponerade.

Vilken är den största utmaningen för att lyckas med etableringen i Asien?

– Det går tyvärr inte bara att ta vår anläggning i Jönköping och skicka iväg den. Utan alla länder och kunder har sina egna förutsättningar. Eftersom det är kemiska processer så krävs det rätt noggrann analys av deras avfall, vilka kvantiteter de vill får fram och vilken typ av produkt de tänker sig. Så det måste skräddarsys för varje land vilket är ett rätt tidsödande arbetssätt. Men vi lär oss också otroligt mycket och det ska man inte glömma. Kompetensen stärks rejält och vi blir bättre och bättre hela tiden. Till slut tror jag också att vi kommer få fram ett antal standardalternativ för just Asien.

Läs mer om hur olika branscher kan bidra till glykol-kretsloppet.

Presenteras av

Recyctec---Logo-RGB

Fakta:

  • Huvudkontor i Lund och produktion i Jönköping
  • Listat på: Aktietorget
  • Sommaren 2013 fick bolaget bidrag genom EU Life +
  • Verksamheten i Jönköping är ISO certifierad
  • Företaget är medlem i Cleantech Inn Sweden

Besök Recyctecs hemsida för ytterligare info.

 

Redaktionen