Nyemission för bolaget som ska revolutionera beroendevårdenMed målet att revolutionera vården för alkoholister har Kontigo Care utvecklat TripleA, en produkt som förbättrar eftervården, minskar återfallen och sparar pengar för samhället. Inför sommarens lansering genomför bolaget nu en nyemission. 

Idén bakom TripleA bygger på Kontigo Cares vd, Daniel Benitez, egna erfarenheter. Idag är han nykter alkoholist men så sent som 2011 höll han på att dö på grund av sin sjukdom. För att rädda sitt liv beslutade sig Daniel Benitez därför för att skriva in sig på ett behandlingshem. Det han slogs av under sin tid där var att så många av de män som lämnade behandlingshemmet, med optimism inför framtiden, fick återfall och kom tillbaka inom bara några veckor. När Daniel Benitez själv kom hem efter sex veckors behandling förstod han varför. 

– Den som levt med alkoholism i 10 år har ofta drivit sina närstående ifrån sig, ekonomin är förstörd, jobbet hänger på en skör tråd och allt förtroende är förbrukat. I ett sådant läge kan lockelsen till alkoholen lätt bli övermäktig, säger Daniel Benitez och fortsätter:

– Det är svårt att få fram exakta siffror men ungefär 80 procent får återfall efter fyra månader.

Daniel Benitez som har en bakgrund som entreprenör har grundat och drivit ett flertal bolag inom datorspelsbranschen under de senaste 20 åren. För att hjälpa andra som lider av alkoholism beslutade han sig därför, 2013, för att starta Kontigo Care med målet att utveckla produkter som skulle minska risken tar återfall. 

Bolaget har haft en snabb resa sedan dess och bedriver idag ett tvåårigt forskningsprojekt tillsammans med Akademiska Sjukhuset i Uppsala och Nämndemansgården, finansierat av Vinnova. Kontigo Care har också rekryterat ett antal nyckelpersoner, bland annat forsknings- och produktchef, från GE Healthcare i Uppsala och har dessutom förstärkt styrelsen med en tidigare VD för GE Healthcare Life Sciences. 

»Vi tror att man inom två år kommer kunna förutse återfall med hjälp av vårt system«

Daniel Benitez, VD Kontigo Care

Kontigo Cares första produkt som nu ska lanseras är TripleA, en unik lösning bestående av en alkoholmätare som kopplas till en app på vårdtagarens mobiltelefon och som utför slumpmässiga och frekventa nykterhetskontroller. Informationen från telefonen förs sedan vidare till användarens terapeut som även använder appen för att hålla koll på att användaren går på sina möten. De dagliga kontrollerna gör också att närstående och arbetsgivare inte ständigt behöver kontrollera och vara misstänksamma, vilket gör livet enklare även för användaren.

– Man behöver inte försvara sig mot att folk tror att man dricker. Det blir lättare att klara av nykterheten då än när man känner att ingen litar på en, säger Daniel Benitez.

TripleA har tagit ett och ett halvt år att utveckla och i sommar levereras de första produkterna ut till behandlingshem. När man nu tar steget från utveckling till försäljning genomför Kontigo Care även en nyemission av aktier som avslutas 22 maj och i juni noteras bolaget på First North. Enligt Daniel Benitez ser framtiden ljus ut för bolaget. Man förväntar sig att sälja 5 000 enheter under nästa år och 9 000 enheter 2017, när man expanderar till övriga Norden. Till 2020 är målet att vara marknadsledande i Europa och att ha etablerat sig i Nordamerika. Den globala marknaden för alkoholmätare förutspås också växa kraftigt och vara värd cirka 3,2 miljarder dollar 2018 (jämfört med 285 musd 2011). Den kraftiga tillväxten bedöms till största delen komma från Kontigo Cares marknadssegment inom vårdsektorn .

Läs mer om Kontigo Cares nyemission!

Eftersom de allra flesta återfall sker inom det första halvåret efter behandling fungerar TripleA som ett stöd under den tuffa period när alkoholister måste lära sig att leva utan alkohol. Ett stöd som både kan rädda liv och spara pengar. Varje år spenderar samhället nämligen 30 miljarder på beroendebehandling utan att man egentligen vet vilka metoder som fungerar och med en återfallsrisk på upp emot 80 procent. TripleA kan både sänka antalet återfall och dessutom ge bättre information kring vilka metoder som faktiskt fungerar.

– Vi tror att man inom två år kommer kunna förutse återfall med hjälp av vårt system, säger Daniel Benitez.

Presenteras av

Kontigocare_logga_FINAL
Fakta om Nyemission:

Bolag: Kontigo Care AB

Sista dag för teckning: 22 maj

Teckningskurs: 9,50 kr

Företrädesemission: 16,72 mkr. Emissionen är säkerställd till dess högsta belopp genom tecknings- och garantiförbindelser. 

Värdering: 41,8 Mkr 

Lista: First North

Fondkommissionär: Eminova 

Läs mer om Kontigos nyemission.


30 mdkr

Så mycket kostar beroendevården i Sverige varje år


 10 000

Personer söker varje år vård för alkoholberoende för första gången.


gubbarVar åttonde svensk är beroende av alkohol eller behöver förändra sin relation till alkohol.


Så underlättar TripleA vården:

  • Den beroende får motivation att vara nykter och fullfölja eftervården.
  • Vårdhemmet kan följa den beroende efter behandling.
  • Berörda parter uppmärksammas omedelbart om ett återfall sker.
  • Familj, närstående och arbetsgivare slipper misstänka, kontrollera samt oroa sig.
  • Öppenvård och eftervård får garanterad nykterhet på de som genomgår behandling.
  • Forskare kan för första gången få in data från nyktra alkoholister.

Redaktionen