Expertpanelen: Vad bör man tänka på när man investerar hållbart?Att investera sina pengar hållbart och etiskt har blivit allt viktigare för småspararna. Vad är det viktigaste som man som privatperson bör tänka på när man vill investera hållbart?

peterbeckman-expertpanelen– Att fundera på om placeringen ligger i linje med dina värderingar är någon slags grund. Särskilt om du har en väldigt specifik övertygelse. Personligen tycker jag att man ska välja en leverantör om inte behandlar hållbarhet som en nischfråga utan applicerar hållbarhetskritier på allt. Det gör vi. Samtliga våra fonder, diskretionära mandat och livbolagens pengar applicerar våra hållbarhetskriterier. Den svenska fondbranschen har gemensamt tagit fram en hållbarhetsprofil där man kan jämföra olika fonder. Den utvecklas ständigt och vi hoppas att informationen i detta verktyg ska bli en standard som kan användas för att förenkla för kunderna.


alexander-jansson-cb-fonder-liten– Det finns fortfarande en ganska vid uppfattning om vad begreppet hållbarhet innebär, så det är viktigt att ta reda på hur förvaltaren arbetar med frågeställningarna – och om det lever upp till ens egna krav. Vidare ska man inte behöva göra avkall på avkastning för att investera hållbart, tvärtom.


hanna-helgesson-liten– Läs på om hur de fonder du är intresserad av agerar i hållbarhetsfrågar. Det finns ingen mall utan förvaltarna kan använda sig av olika strategier. Ett tips är att gå in på hallbarhetsprofilen.se och där jämföra hur olika fonder arbetar med dessa frågor.


par-lofving-dnb

– Välj förvaltare som har en gedigen etisk grund för alla sina fonder så slipper du oroa dig för etiken när du funderar på att byta tex Asien mot Läkemedelsfond. Vill du investera klimatsmart så lägg ändå inte alla pengar i sol och vind. Förnyelsebar energi och energilagring är visserligen den långsiktigt hållbara lösningen på klimatfrågan, men är också en volatil och omogen bransch. Sprid riskerna!


peter-van-berlekom-liten– Som småsparare är det lätt att lockas med när orden hållbar, ansvar och etik nämns men ofta är det mest marknadsföring. Vi på Alfred Berg kommer att kunna erbjuda något helt nytt, en fond som integrerar hållbarhets- och den finansiella dimensionen på ett positivt sätt.

Redaktionen