Nu tillträder Trump – så ska du tänka som investerare



Bankerna förväntas gynnas samtidigt som läkemedelsbranschen får det tuffare när Donald Trump nu tillträder posten som USA:s 45:e president.
”Som investerare ska man vara försiktig där Trump gör saker som har ett signalvärde för den egna befolkningen”, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

När Donald Trump tog hem segern i det amerikanska presidentvalet var reaktionerna på USAs finansmarknader övervägande positiva. Förväntningarna på sänkta skatter och en företagsvänlig Trump-politik blev startskottet för ett amerikanskt börsrally som fortfarande pågår. I januari släppte dessutom Världsbanken en rapport som pekade på att Donald Trumps skattesänkningar och utgiftsplaner kan gynna både den amerikanska ekonomin och den globala tillväxten.

Enligt Nordnets sparekonom Joakim Bornold handlar de positiva reaktionerna dock inte bara om att Trump blivit vald till president. En minst lika viktig faktor tror han är att republikanerna också  lyckades vinna en majoritet i kongressen. I kontrast till Barack Obamas senaste mandatperiod, då presidenten hade svårt att ens få igenom en budget, tror Joakim Bornold därför att republikanerna nu har goda möjligheter att faktiskt genomföra reformer.

– Det gör att det faktiskt finns en möjlighet att driva en ekonomisk politik, på ett sätt som inte varit möjligt på ganska länge. Det tror jag många tolkar som ganska positivt och det ökar också möjligheten att några av de här idéerna som Trump pratat om kan bli möjliga, säger han.

En annan faktor som Joakim Bornold tror har givit marknaderna större tillförsikt är Trumps ministerval. Många av de ministrar som presenterats hittills kommer nämligen från det politiska etablissemanget, Wall Street eller har en bakgrund som ledare för multinationella företag. Dessa, mer moderata röster, tror Joakim Bornold kommer ha en stabiliserande effekt på Trumps politik.

– Man får nog räkna med att de mest yviga idéerna inte kommer genomföras. Det tror jag också skapar ett visst lugn hos aktiemarknaden, säger han.

Bra för bankerna, tyngre för läkemedelsbranschen 
Trump hittills varit återhållsam med konkreta förslag och vilken ekonomisk politik som administrationen kommer driva återstår därför att se. En bransch som dock förväntas gynnas är banksektorn där Trump utlovat avregleringar och har utsett investeraren Carl Icahn som rådgivare.

En bransch som å andra sidan ser ut att få det svårare under Trump är läkemedels- och biotekniksektorn. Trump har lovat att reformera sjukvårdssystemet och har den senaste tiden gått hårt åt läkemedelsbranschen genom att kritisera de höga läkemedelspriserna i landet. Trumps uttalanden har också fått en konkret effekt på börsen där både amerikanska och utländska läkemedelsaktier sjunkit.

Enligt Joakim Bornold utgör också Trumps uttalanden kring läkemedelsbranschen – och även kring relationen till Mexiko – två bra exempel på den typ av ekonomisk politik som han förväntar sig av Trump.

  På det stora hela tror jag inte det blir några stora förändringar men som investerare ska man vara försiktig där Trump gör saker som har ett signalvärde för den egna befolkningen. Att gå hårt åt läkemedelsbranschen är en typisk sådan sak, där man känner att det har ett starkt signalvärde att peka ut dem som bovar för att de tar för mycket betalt. Sedan får vi se hur hårt man faktiskt straffar dem.

Goda möjligheter att skapa fler jobb
Trots Trumps många uppseendeväckande utspel förväntar sig Joakim Bornold därför inte en särskilt extrem politik, varken när det gäller den egna ekonomin eller global handel. Trump har dessutom en stark amerikansk konjunktur i ryggen, vilket kan vara en hjälp på vägen mot hans mål: att generera fler amerikanska arbetstillfällen.

– Många tror inte att han kommer lyckas, jag är inte en av dem. Jag tror att han har stora möjligheter att göra det. Nyligen har också stora bolag som GM och Hyundai gått ut och sagt att de ska öka investeringarna i USA. Vem vet, han kanske kan få det där att vända.

Redaktionen