2016 blev året då tunga namn som H&M:s vd Karl-Johan Persson, affärsängeln Dušan Stojanović och King-grundarnas investmentbolag Sweet Capital började placera stort i bolag inom delningsekonomi. Vi berättar var elefanterna investerar.
780 000 svenskar, och miljontals människor runt hela jorden gör det – delar grejer med varandra. Delningsekonomin, det vill säga att låna eller hyra saker eller tjänster av andra istället för att äga det själv är redan stort och blir bara större.
Enligt en undersökning från Nordea ökade antalet användare med hela 30 procent under 2016 jämfört med 2015 – bara i Sverige. Något som gör att mängden bolag och affärsidéer också ökar konstant. Alla menar att de är det ”nästa Airbnb” och vill locka investerare för att expandera, så frågan är vilket bolag man ska välja om det är här man vill satsa sina pengar? Vi listar var de riktigt stora spelarna har valt att gå in med sina slantar.
Dog Buddy: grundades 2013 av Richard Setterwall och Enrico Sargiacomo och är en tjänst som kopplar ihop hundägare i behov av hjälp med hundvakter i behov av extrapengar. Tjänsten finns idag i Sverige, Storbritannien, Spanien, Italien, Frankrike och Tyskland, och har totalt cirka 250 000 användare. Några som gillade idén är King-grundarnas investmentbolag Sweet Capital som i början av 2016 gick in som delägare i företaget. Den exakta summan är inte tjänst, men nyhetssajten Breakit räknar med att det rör sig om mellan 10 och 15 miljoner kronor.
Handiscover.com: en sajt som beskrivs som Airbnb, men anpassad för människor med fysiska funktionshinder. När du bokar boendet kan du välja vilken nivå av handikappanpassning du behöver på bostaden, och på så sätt vara säker på att det du bokar också är något du kan använda dig av. Erbjuder boenden på så skilda platser som Tasmanien och Timrå. Under en finansieringsrunda för att få in såddkapital gick bland andra Dušan Stojanović, en av Sveriges tyngsta privata investerare och utsedd till årets europeiska affärsängel 2013, in med en miljon kronor.
Budbee.com: ett svenskt företag med affärsidén att göra det möjligt för lokala företag att leverera kundernas varor direkt hem till dörren via ett brett nätverk av chaufförer. Startades 2015 men har på den relativt korta tiden redan lyckats locka till sig några av Sveriges tyngsta näringslivsnamn som investerare. I en nyemission i början av 2016 tog företaget in 10 miljoner kronor från gamla och nya ägare, en lista som inkluderar namn som H&M:s vd Karl-Johan Persson, Klarnas båda grundare Sebastian Siemiatkowski och Victor Jacobsson samt TAT-grundaren Hampus Jacobsson.
Vill du själv investera i bolag inom delningsekonomin? I så fall finns det en hel del att tänka på.
För det första: det är inte helt lätt att hitta möjliga investeringsobjekt, men crowdfundingsajter som till exempel fundedbyme och kickstarter är en bra start.
För det andra: eftersom det här till stor del är onoterade bolag så finns det betydligt mindre information att tillgå. Du måste själv göra en betydligt mer noggrann analys för att vara säker på att bolaget har en affärsmodell som håller. Tänk på att det finns många som har bra idéer, men det betyder inte per se att de kommer att tjäna mycket pengar.
För det tredje: det är inte helt lätt att hitta bra onoterade bolag att köpa, men det kan vara ännu svårare att faktiskt få sålt aktierna den dag du vill ur investeringen. Var noga med att kolla upp de möjligheterna redan innan du stoppar in dina pengar.