Ny investeringstjänst utmanar dyra rådgivare

Michael Lindskog, medgrundare och vd på Waizer.

Genom automatiserad, digital rådgivning vill bolaget Waizer skräddarsy ditt sparande och utmana stora delar av finansbranschen. Nu lanserar bolaget sin investeringstjänst och förhoppningarna är stora.
– Vi ser vår lösning som det perfekta alternativet för de allra flesta sparare, säger vd Michael Lindskog.

I USA är automatiserade, digitala investeringstjänster – så kallade robotrådgivare – redan ett populärt alternativ bland privatsparare. I Sverige har utvecklingen dock gått långsammare, något som det nystartade bolaget Waizer hoppas ändra på.

– Vi ser vår lösning som det perfekta alternativet för de allra flesta sparare, säger Michael Lindskog, vd för Waizer.

För att använda Waizers tjänst öppnar du enkelt upp ett konto med hjälp av ditt BankID. Efter att du svarat på ett tiotal frågor om vad du vill uppnå med ditt sparande och hur din ekonomi ser ut skapar Waizers algoritm en skräddarsydd lösning utifrån dina behov och förutsättningar – med så låga avgifter som möjligt.

– Mycket av det som skiljer oss från andra aktörer som finns idag är att vårt sparande är anpassat och optimerat för dig, baserat på dina unika behov och målsättningar. Vad många andra gör är att de erbjuder standardiserade typportföljer till användarna, baserat på ett fåtal faktorer.

Läs mer: Så fungerar tjänsten. 

När du väl är igång förvaltar och optimerar sedan Waizers tjänst dina placeringar löpande för att uppnå dina mål. Som användare slipper du alltså göra något på egen hand och kan enkelt följa dina investeringar från hemsidan. Den här kombinationen av enkelhet, effektivitet och låga kostnader tror Michael Lindskog betyder att ”robotrådgivare” kommer att växa snabbt även i Sverige.

Stort behov på marknaden 

Michael Lindskog kommer senast från ett stort e-handelsbolag och jämfört med den branschen tycker han att digitaliseringen inom finansiella tjänster halkat efter. Att det finns ett stort behov av bättre tjänster för rådgivning och sparande tycker han också är tydligt.

Exempelvis visar statistik från SCB att ett genomsnittligt svenskt hushåll har ungefär 1 miljon kronor i finansiella tillgångar. Av den miljonen ligger dock, i genomsnitt, hela 40 procent på banken, trots att räntan är nära noll. Resterande tillgångar är i regel investerade i olika fonder eller aktier men även där ser Michael Lindskog stora brister.

– Många som försöker investera själva lyckas inte särskilt bra, och när de väl söker hjälp är råden och förslagen ofta vinklade för att optimera ersättningen för den som ger råden. Dessutom är de ofta dyra. Förra året tog de 15 största fonderna i Sverige ut lite över fem miljarder kronor i förvaltningsavgifter. Även om fonderna har en del transaktionsavgifter och folk som ska avlönas skulle jag säga att merparten av avgifterna blir ren vinst för bankerna och fondbolagen.

Som ett mer kostnadseffektivt och oberoende alternativ har Waizers medgrundare, Karl Erlandzon, doktor i finansiell ekonomi från Handelshögskolan i Göteborg, därför utvecklat den avancerade algoritm som Waizer använder för att optimera investeringsportföljen utifrån dina unika behov och förutsättningar. Algoritmen bygger på Karl Erlandzons egen forskning inom portföljoptimering och hans erfarenheter från att ha arbetat med digital investeringsrådgivning i över 10 år. Med den expertisen och erfarenheten i ryggen är Michael Lindskog övertygad om att Waizer ska kunna utmana de traditionella rådgivarna och ta en ledande position på marknaden. 

– Vårt mål är att så snabbt som möjligt bli ledande inom det här segmentet i Sverige.

Läs mer: Så vill Waizer lösa investeringsutmaningar.

 

Om Waizer


Waizer är en oberoende investeringsrådgivare och digital kapitalförvaltare som erbjuder ett sparande helt anpassat efter dina behov, målsättningar och finansiella situation. Baserat på dina uppgifter skapar vår avancerade algoritm skräddarsydda råd och förvaltningsstrategier. Du godkänner sedan vårt råd innan vi börjar förvalta ditt sparande.

Teamet bakom Waizer har utvecklat tjänsten utifrån åratal av erfarenhet och avancerad finansiell teori med syfte att erbjuda den svenska marknaden ett sparande i världsklass.

Waizer har även etablerat ett samarbete med Nordnet Bank som tillhandahåller Waizers kunder med ett ISK (investeringssparkonto) och därifrån förvaltas kundernas portfölj.


 

Redaktionen