Expertpanel: Hur ska man tänka när man väljer PPM-fonderFör den som väl bestämt sig för att vara aktiv i sitt premiepensionssparande finns det en hel del variabler att ta i beaktande. Vilka tycker du är de viktigaste aspekterna som bör styra hur man gör sina fondval?

jessie-hemsidan"Vad inte alla sparare vet är att avgifterna alltid är dragna när avkastningen visas. Den avkastningen du ser är alltså precis det som fonden har avkastat, avgifterna dras med 1/365-del om dagen. Visst ska man bry sig om avgifterna, men avkastningen är betydligt viktigare. Tänk på att risk är väldigt personligt och att du inte ska känna att du oroar dig. Har du lång tid kvar till pensionen kan du lägga allt i aktiefonder. De har en högre risk än räntefonder, men ger också chans till högre avkastning. En bra strategi är att välja fonder i olika branscher och olika världsdelar så att risken sprids. Läs tidningarna om vad som händer i världen. Ge premiepensionen en halvtimme då och då, det kommer att löna sig. 2,5 procent låter inte mycket nu, men beräkningar har visat att de kan vara upp till 30 procent av den totala pensionen vid 65 års ålder."

Jessica Walter, marknadschef PriorNilsson Fonder


Hanna_H_hi-100x150"Hur lång tid är det kvar till pension? Detta avgör vilken risk du kan ta, dvs vilken typ av fond du bör välja. Hur engagerad vill du vara? Detta kan också spela roll för vilken typ av fonder du bör välja. Ett tips är att välja ett par olika fonder som placerar på olika delar av marknaden. Titta gärna på både avgift och historisk avkastning för fonderna du väljer mellan för att bilda dig en uppfattning av hur bra förvaltaren har lyckats tidigare. Detta kan också ge en bild av risken i fonden."

Hanna Helgesson, sparekonom Fondbolagens Förening.


Stefan-Olofsson-100x150"Jag tycker att spararens ålder är det viktigaste att beakta. Ju yngre sparare desto högre risk i sitt sparande. Vid själva valet av fonder kan man antingen välja den lätta vägen och välja en bred indexfond eller så väljer man fonder med historiskt starka resultat och som har fått hög rating hos Morningstar. Därefter bör man utvärdera de fonder man valt  en gång per år. "

Stefan Olofsson, förvaltare Sensor Fonder

Redaktionen