Miris fortsätter bygga stabilitet efter ett bra första kvartal 2017

Camilla Sandberg, vd för Miris Holding.

Miris Holding, som gjorde ett starkt första kvartal 2017, fokuserar på analys av bröstmjölk med sitt patentskyddade mid-IR instrument och satsar nu på att lägga under sig en miljardmarknad och bland annat komma in på amerikanska kliniker. På forskningssidan är man redan inne i USA.

 

–Vi har stramat upp verksamheten och har stort fokus på kvalitet och kundbehov, säger Camilla Sandberg, vd för Miris Holding. Valideringsarbetet från 2016 är klart och avslutat, vilket ger en positiv effekt, både genom en ökad kundkännedom och genom att försäljningsavdelningen nu kan fokusera på försäljning och inte validering. Förhoppningen är att vi kommer se effekter av detta senare i år och nästa år.

Miris Holding utvecklar, tillverkar och säljer instrument för analys av mjölk. Den patenterade analysmetoden var först utvecklad för mejerimjölk, men huvudfokus nu är marknaden för analys av humanmjölk. Bröstmjölk är viktig för alla nyfödda eftersom den både ger de näringsämnen barnen behöver och hjälper till att bygga upp immunförsvaret. Särskilt viktigt är det att analysera och bedöma näringsvärdet i bröstmjölk till för tidigt födda barn. För barn födda i vecka 22 till 34 är kompositionen av bröstmjölken avgörande för att säkerställa bästa möjlighet för växt och förhindra senskador.

Enkel, snabb och säker metod

Miris är idag ensamma om att erbjuda en mid- IR-lösning för analys av bröstmjölk. Metoden ger enkelt och snabbt säkra data och bygger på den sedan 1980-talet accepterade infraröda teknologin för att mäta makronutrienter i mjölk, alltså kolhydrater, fett och protein, grundpelarna i maten vi äter.
–Mätmetoden innebär att läkarna kan utvärdera näringsinnehållet i mjölken och därefter individuellt anpassa nutrition till dessa barn, att tillsätta exempelvis extra protein då donerad mjölk ofta inte innehåller de nivåer av protein som behövs för att för tidigt födda barn ska utvecklas på bästa sätt, säger Camilla Sandberg.

Alternativet till Miris metod är personalintensiva och tidsödande kemiska analysmetoder, som på grund av sin komplexitet oftast inte är ett något alternativ att använda på sjukhusen. Miris Holdings analysinstrument finns på 95 procent av de svenska neonatalavdelningarna. Företaget säljer också mycket i Europa, men även i Sydamerika och Asien och har börjat etablera sig i östra Europa.

Riktigt bra start på 2017

Miris Holding är noterat på Aktietorget. Förra året omsatte företaget 7 miljoner kronor. Första kvartalet i år uppgick nettoomsättningen till drygt 4,4 miljoner kronor.

–Vi startar 2017 med ett riktigt bra Q1, säger Camilla Sandberg. Försäljningen ökade med mer än 60 procent jämfört med Q1 2016. Orsaken till ökningen är era faktorer. Mer fokus på försäljning och ökad närvaro på mässor och konferenser sedan i höstas och distributionsavtalet med ByMed i Kina har varit av stor betydelse. Det är viktigt att komma ihåg att Miris försäljningscykel är lång – minimum 6 – 9 månader. Vad vi utvecklar inom försäljningsorganisationen nu kommer vi förhoppnings- vis att se effekter av i slutet av året.

–Vi arbetar nu också intensivt med FDA-ansökan för att få vår produkt godkänd och möjlig att sälja till kliniker i USA. Inom forskningsområdet är vi redan inne i USA. FDA (Food & Drug Administration) vill ha svar på en del unika frågor eftersom det inte finns någon liknande applikation på marknaden. Vi arbetar även på att skapa en standardlösning för att säkerställa att våra kunder ska veta att instrumentet visar rätt resultat och eventuellt när det måste justeras.

Målsättningen är att lansera standardlösningen MCC, Miris Calibration Control, under Q3 2017.

 
Presenteras av


Miris Holding finns i Uppsala med 17 anställda, som arbetar med utveckling, kalibrering och QC av instrumenten samt försäljning, medan tillverkning av instrument sker hos extern partner.

Läs mer på www.miris.se

Redaktionen