Experten: Här ska du inte investera 2017Du vet var du vill placera dina pengar, men har du koll på var pengarna definitivt inte bör hamna? Claes Hemberg, sparekonom på nätmäklaren Avanza, ger dig listan över placeringar som du bör undvika under 2017.

- Just nu är världsekonomin stark och tillväxtländerna växer, den ekonomiska poolen är helt enkelt inte full av hajar utan snarare ljummen och full av vackra fiskar. Det är svårt att göra fel just nu.

Trots det finns det saker att undvika att placera pengar i även under 2017.

- Det blir fel när någon lockas av den uppåtgående börsen och kastar sig i med hull och hår. Då är man inte beredd på att priserna faktiskt kan variera upp och ner med flera procent varje månad även nu. Risken är då att man blir rädd när priset går ner och att man säljer för att köpa en ny aktie som går ner och så håller man på så och förlorar till slut stora pengar.

Andra saker det ringer varningsklockor för under 2017 är:

- Att bli för girig. ”När börsen går upp är det lätt att bli girig och stoppa in även pengar man behöver på kort sikt. Akta dig för att stoppa in semesterpengarna, för har du otur går just dina aktier ner och så kommer du inte till Kanarieöarna utan bara till Arlanda.”

- Ryssland. ”Det är ett land som är svårt oljeberoende, har visat en oförmåga till reformer och dessutom leds av en totalitär ledare som inte går att lita på över huvud taget. Själv har jag inte en krona i Ryssland sedan flera år tillbaka.”

- Brasilien. ”Liknande problematik som Ryssland. De är också starkt beroende av råvaror i allmänhet och olja i synnerhet. Och även om de inte har lika brutala ledare som Ryssland är den politiska ledningen splittrad och en stor del är misstänkt för korruption. Jag säger undvik.”

- Afrika. ”De fyra stora, det vill säga Sydafrika, Egypten, Kenya och Nigeria är just nu osäkra av olika anledningar. På lång sikt kommer den här regionen att växa och bli bra, men stoppa inte in nya pengar just nu.”

- Råvarufonder. ”Det låter stabilt, men de består ofta till 50 procent av olja och priserna är ojämna och svänger mycket upp och ner. Samma gäller fonder som placerar i guld och silver. Det låter också lockande, men har inget reellt användningsområde utan är mer en spekulation i människors rädsla.”

- Trygga aktie-placeringar. ”I tider av fallande ekonomi brukar människor placera sina pengar i aktier som läkemedel, livsmedel och tobak, det vill säga företag med produkter som människor köper även när det är lågkonjunktur. Nu i högkonjunktur går den här typen av aktier relativt sett sämre än vad de gör i lågkonjunkturen, så då kan man lika gärna undvika dem just nu.”

- Räntefonder och obligationsfonder. ”Räntorna är låga idag och kommer att vara det i åtminstone ytterligare tre till fyra år till. Sätt möjligtvis en femtedel av dina pengar i räntor men resten i till exempel globalfonder så att du får något för dina pengar. Och sätt absolut inte pengarna i obligationsfonder, då kommer du garanterat att förlora pengar när räntorna väl börjar krypa uppåt. Vill du ändå ha en stabil fond så välj i så fall företagsobligationer.”

Redaktionen