Här är branscherna som gynnas av recessionenAtt recessioner skulle påverka alla negativt är inte nödvändigtvis sant. Precis som att det finns företag som blomstrar under krig och konflikter och går sämre under fredstider så finns det företag som gynnas under recessioner. Här går vi igenom tre sektorer som frodas i motgångar och varför de lyckas medan andra kämpar för att hålla sig flytande. 

1. Lågprisåterförsäljare
När ekonomin dyker känner många att de vill hålla i sina pengar och vänder sig därför till de butiker som erbjuder mest för minst pengar. Det beror helt enkelt på att personer med mycket pengar har en tendens att köpa mer högkvalitativa varor. I dåliga tider brukar lågprisåterförsäljarna satsa stort på sina huvudprodukter som de skalar upp för att kunna erbjuda billiga varor till så många konsumenter som möjligt. Designers och producenter av lågt prissatta produkter kan också se ett uppsving när fler väljer bort märkesprodukter till fördel för billigare sådana. Lågprisvaruhus som exempelvis amerikanska Wal-Mart går visserligen bra oavsett det ekonomiska läget men kan faktiskt lida när ekonomin blomstrar.

2. ”Syndiga” branscher
I dåliga tider går det bra för de dåliga. Under ekonomiska dippar försvinner inte behovet av tröstshopping som vi hittar i nya dyra skor, en ny ljudanläggning eller andra större investeringar – det skalas bara ned. Folk skippar kanske den nya stereon men ett glas vin på kvällen, ett paket cigaretter eller en chokladkaka är mindre ”syndiga" utgifter som hjälper till att stävja ångesten över att ha dåligt med pengar. Det är dock inte alla branscher inom segmentet som gynnas under en recession. Spelindustrin brukar vanligtvis tappa rejält med kunder och kasinos går till exempel som allra bäst när ekonomin går som tåget och folk känner sig extra tursamma. De mest framgångsrika är de som erbjuder små glädjeämnen som kan köpas på närmsta mack eller närbutik.   

3. Utvalda tjänster
Tjänstesektorn brukar gå nedåt under recessioner när företag och familjer utför fler arbeten själva för att spara pengar. Men en viss typ av tjänsteutövare får ett uppsving under sämre tider. Företag som specialiserar sig på reparation, uppgradering och underhåll av befintlig utrustning och produkter blomstrar eftersom många försöker att jobba med det de redan har istället för att köpa nytt. 

Att investera i ”recessions-säkra” företag
En recession kan vara en dold välsignelse för investerare eftersom det är mycket enklare att identifiera ett starkt bolag utan bruset från en stark ekonomi. Medan det är bra att veta vilka företag som brukar blomstra under en recession så kan det vara svårt att investera efter de ekonomiska cyklerna. Om du vill investera på det sättet måste du vara beredd på att justera din portfölj innan ekonomin vänder så att du kan behålla framgångarna du gjort i de recessions-säkra sektorerna. Med rätt timing kan köp i recessions-sektorn skapa en buffert i din portfölj medan du väntar på att bolagen du normalt investerar i vänder. 

 

Redaktionen