Mina tankar om 2015Det sägs att julen skall vara en tid för eftertanke. Vad som slagit mig under helgerna är att det fortfarande är väldigt många i min närhet som inte alls tänker på sitt sparande. När jag börjar prata om ISK och ränta-på-ränta-effekt börjar många skruva på sig av ångest. Gissa om de tycker att det är kul att få mig som bordsdam. Nej, nu är det tid för alla som inte gjort det ännu: ta tag i ert sparande.

Så här skulle jag göra: eftersom den privata avdragsrätten mer eller mindre slopats tycker jag att du skall spara i en ISK. Budgetuppgörelsen mellan de olika partierna kommer troligtvis att innebära att skatten på ISK inte kommer att ändras under året. Skatten är nu rekordlåg, endast 0,27% per år. Du kan ha hur många ISK som helst, även till dina barn, och de kan avslutas när du vill.

Vad skulle jag då investera i inom min ISK?

Jag skulle ligga kvar i amerikanska aktier som jag gjort under 2014. Det har varit en bra investering, över 30% i avkastning 2014. Jag tror nämligen att USA kommer att fortsätta att utvecklas starkt under året. Ekonomin kommer att som förra året växa med minst 3% under 2015 (jämför det med att Europa försöker undvika en recession), nya jobb kommer att skapas i minst samma takt som 2014 (vilket var de högsta under åtta år) och fastighetsmarknaden fortsätter att återhämta sig.
Så småningom leder det till räntehöjningar, även om jag inte tror att Fed- chefen Janet Yellen kommer göra det i första taget. De kommande räntehöjningarna lär bli modesta eftersom inflationen inte verkar ta fart. Räntehöjningar kan göra det kortsiktigt skakigt på den amerikanska aktiemarknaden men jag tror ändå att den kommer att utvecklas väl över året. Det kommer också att leda till att dollarn fortsätter att stärkas och att kapital flödar tillbaka till USA från utvecklingsländerna som får det svårt. Inte bara för att likviditet försvinner och skakar om börserna där, utan också för att många av dessa länder har lån i dollar.

Slutsats: Se till att ha dollarexponering. Investera endast i amerikanska bolag som säljer till den amerikanska ekonomin, inte i amerikanska bolag som exporterar till resten av världen eftersom deras varor blir dyrare att köpa och många länder redan har dålig köpkraft. Bra bolag, som varuhuset Macy’s och Walt Disney, är intressanta. även amerikanska banker ser bra ut för framtiden. Att välja rätt bolag är mycket viktigt, därför tycker jag inte att indexförvaltning är lika intressant. Se till att ni hittar fonder som investerar i ett fåtal noga utvalda amerikanska bolag där förvaltaren har en tydlig åsikt om varför just dessa bolag skall få vara med i portföljen.

Redaktionen