Expertens tips: Så tjänar du pengar på börsenMed börser på rekordnivå ställer sig många samma frågor: Kommer börsen fortsätta uppåt eller närmar vi oss en större nedgång? Och vad ska jag satsa på för att tjäna pengar?
Joakim Sandblom, Sverigechef på CMC Markets, delar med sig av sina bästa tips.

Sedan 2009 har världens börser nästan enbart pekat uppåt. Investerare som köpt aktier under de kortare nedgångar som varit, exempelvis under 2011 och 2015, har därmed kunnat tjäna bra pengar. Tack vare den långa uppgången befinner sig också flera av världens börser i dag på rekordnivåer. Det amerikanska börsindexet, S&P 500, har exempelvis slagit ”all-time-high” fyra veckor i rad. 

CMC Markets Sverige chef, Joakim Sandblom, menar att dessa rekordnivåer innebär ett intressant investeringsläge. Många investerare tycks nämligen vara villiga att fortsätta ta stora risker på börsen – trots att andra varnar för att uppgången snart når sitt slut.

– Med jämna mellanrum under den här uppgången har diverse experter och ”förståsigpåare” förutspått börstoppar, bubblor som ska spricka, bostadskriser, valutakriser, centralbankskriser och så vidare. Det går knappt en dag utan att ett eller ett par finansmedier kablar ut domedagsscenarion, säger han.

Tre viktiga frågor”
Om du vill ge dig ut på börsen finns det därför några viktiga frågor du bör ställa dig: Har börsen redan nått sin topp eller kommer uppgången att fortsätta? Ska du köpa eller sälja? Gå lång eller kort? Enligt Joakim Sandblom räcker det inte att bara följa köp- och säljrekommendationer i media – vill du tjäna pengar på börsen måste du själv analysera vilka prisnivåer du ska köpa och sälja vid.

– Gör din analys redan i dag. När de stora rörelserna kommer måste du ha din plan klar och vara redo att agera, det är det svårt att vara objektiv när rörelserna väl kommer. Det gäller också att våga tro på sin analys. Även om nyhetsflödet säger emot den så kan det finnas tillfällen där du ändå följer din tes och vågar gå emot strömmen. 

Få ett försprång – använd CMC Markets prisbelönta verktyg för din analys.

Något förenklat handlar prisanalysen alltså om att utnyttja tillfälliga prisrörelser för att kunna köpa billigt och sälja dyrt. För att lyckas med detta krävs det dock att du har en tydlig bild av om prisnedgången är kortsiktig, som den var 2011 och 2015, eller början på en större nedgång. Hur gör man då det?

Enligt CMC Markets analytiker är det viktigt att titta på hur riskviljan hos andra investerare ser ut, alltså hur stora risker som investerarna är villiga att ta. För att ge dig en bättre bild av vad marknaden tror om framtiden har vi listat de viktigaste ”indikatorerna” för att se riskviljan hos investerare.

Testa själv: Öppna ett demokonto hos CMC Markets

Här är analytikernas lista: 

1. Guldet är en klassisk temperaturmätare på riskviljan. Historiskt sett brukar en uppgång i guldpriset hänga ihop med en nedgång för börsen. Det ska dock sägas att det här sambandet kan avvika rejält över tid. Så det är ingen ”helig Graal" men en indikator att ta hänsyn till. Prova ett demokonto och följ guldpriset.

2. En annan klassisk termometer för riskviljan är att titta på hur värdepapper som obligationer utvecklar sig. När den amerikanska 10-åriga statsobligationen går upp brukar det nämligen hänga ihop med en nedgång på börsen. 

3. Även företagsobligationer kan vara en bra mätare av riskviljan. När investerare är villiga att ta större risker är de också mer benägna att köpa obligationer från företag med lägre kreditvärdering. Ett index för mer riskfyllda företagsobligationer kan därmed vara en bra mätmetod. Här kan du följa obligationsindex.

4. Ett fjärde sätt att bedöma riskviljan är genom att titta på hur valutor rör sig. Historiskt sett har den amerikanska dollarn exempelvis stärkts vid börsnedgångar, eftersom den varit en ”trygg hamn” för investerare. På senare tid har detta samband dock blivit det omvända och börsuppgångar har istället lett till en starkare dollar. Även dollarns utveckling mot den japanska yenen har varit en bra mätare på riskviljan. När yenen stärks mot dollarn har börsen haft det tufft. Detta samband tycks fortfarande gälla med relativt bra träffsäkerhet. 

Testa ett demokonto och handla råvaror, index, valutor o aktier i realtid.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Investeringar i CFD:er kan utvecklas såväl positivt som negativt, eventuell förlust kan i vissa fall överstiga insatt kapital. Allmän information enbart.

Presenteras av

logo2x

 

CMC Markets är noterade på Londonbörsen och är en av världens största CFD-aktörer. Vi erbjuder handel i aktier, index, råvaror och valuta i fler än 10 000 produkter världen över

Läs mer på www.cmcmarkets.com

Med ett kostnadsfria demokonto kan du:

• Testa CMC Markets prisbelönta handelsplattform

• Testa dina tradingkunskaper helt riskfritt med 100 000 fiktiva kronor

• Testa och utveckla dina handelsstrategier

• Handla aktier, index, råvaror och valuta

• Få tillgång till teknisk analys, marknadskommentarer och appar med realtidskurser

Läs mer och börja handla hos CMC Markets.

Läs mer

Här är trading-plattformen med branschens nöjdaste kunder

Här är trading-plattformen med branschens nöjdaste kunder

Redaktionen