Här är de mest sökta finansiella termerna 2018Investopedia, världens ledande källa till finansrelaterat innehåll online, har publicerat vad deras läsare sökte på mest under 2018. Utifrån hundratals miljoner besök lyckades man sålla fram vilka de hetaste termerna under 2018 var. Här är ett urval.

Trade war
Ingen direkt överraskning. Den här termen ökade med 600 procent i mars när USA:s president Donald Trump meddelade att han skulle öka skatten på importerat stål. Kina kallade detta för en “attack” på handeln och utlovade vedergällning. Detta skedde mycket riktigt och det eskalerande handelskriget skapade oroligheter på marknader från Shanghai till St. Louis.

FAANG-aktier
Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google dominerade rubrikerna och fick marknadsindex att nå rekordhöjder – för att sedan sjunka igen. Samlingstermen “FAANG” ökade med 400 procent under 2018 på Investopedia.com och var en av de tio mest lästa termerna under sex av årets tolv månader.

“Going private”
Tack vare Teslas vd Elon Musks ökända tweet som lydde “...Am considering taking Tesla private at $420. Funding secured,” så ökade trafiken för termen med 250 procent den månaden och fortsatte ligga högt. Detta kostade Musik sitt ordförandeskap och 20 miljoner dollar i böter såväl som miljoner av dollar i förlorat marknadsvärde.

GDPR
Det finns säkerligen många CTO:er, säkerhetschefer och utvecklare som fortfarande känner av traumat av att behöva implementera krav utifrån General Data Protection Regulation (GDPR) under 2018. Förhoppningsvis är vi lite tryggare på grund av det.

Brexit
Detta är en pågående historia som troligtvis kommer att fortsätta in i 2019 och framåt oavsett om Brexit sker eller ej. I skrivande stund står Storbritanniens premiärminister Theresa May inför stora utmaningar och missnöje och oavsett utfallet så kommer beslutet att förändra Europa för alltid.

Redaktionen