Amerikansk detaljhandel genomgår just nu en enorm omvandling när konsumenterna allt mer flyttar online. Resultatet är den högsta takten av konkurser och stängda butiker sedan finanskrisen 2008. Nu oroar sig analytiker för effekten på den amerikanska ekonomin.
Köpcentrumen har länge varit en symbol för USA men på senare tid har de haft en allt tuffare tillvaro, när detaljhandeln börjat flytta online. 2017 ser också ut att bli ett närmast apokalyptiskt år för den amerikanska butikshandeln.
Under de senaste månaderna har nämligen en lång rad stora butikskedjor ansökt om konkurs, däribland skofirman Payless, elektronikkedjan Radioshack, och klädföretaget The Limited. Utöver konkurserna så har även många stora butikskedjor, exempelvis Sears, Macy’s och J.C. Penney, börjat stänga butiker i en alarmerande hög takt.
Hittills i år har ungefär 2 880 amerikanska butiker stängts, mer än dubbelt så många som samma period året innan, rapporterar Bloomberg. Skulle den takten hålla i sig innebär det ungefär 8 600 stängda butiker på hela året, en siffra som ligger långt över krisåret 2008. De många nedlagda butikerna har också inneburit svarta sysselsättningssiffror för den amerikanska detaljhandeln. Bara i mars försvann 30 000 arbetstillfällen, uppger Bloomberg, och sedan oktober förra året är siffran 89 000 arbetstillfällen.
Bakgrunden till krisen är att en allt större del av de amerikanska konsumenterna nu börjat överge fysiska butiker och köpcentrum, till förmån för online-handel. Omställningen är knappast en överraskning men många bolag inom detaljhandeln har ändå haft svårt att klara av omställningen och att konkurrera med jätten Amazon. Enligt analysföretaget eMarketer stod Amazon själva för 53 procent av all tillväxt inom amerikansk e-handel förra året.
En effekt av de många nedläggningarna – och den komplicerade omställningen– är att amerikanska hedgefonder nu ”blankar” aktier i detaljhandelsbolag i den högsta takten sedan 2008.
Arbetslöshet och fastighetskris oroar
Nu varnar analytiker också för vilken effekt den här krisen kommer få på den amerikanska ekonomin i sin helhet. Business Insider har pratat med Mark Cohen, chef för retail studies på Columbia Business School, som liknar situationen för de som är anställda inom detaljhandeln med den för anställda inom den amerikanska stålindustrin.
– Det här orsakar en långsamt växande kris. De som arbetar i detaljhandelns butiker blir av med sina arbeten och spenderar då mindre pengar i andra detaljhandelsbutiker. Det skapar en kaskad av ekonomiska utmaningar, säger Mark Cohen.
Förutom att de nedlagda butikerna orsakar arbetslöshet så innebär de också problem för fastighetssektorn. USA har under lång tid varit världsledande i att bygga shoppingcenter och när vågen av butiksnedläggningar nu drar över landet börjar dessa får stora problem. I förlängningen kan detta innebära en kris för den kommersiella fastighetssektorn i sin helhet och för de många pensionsfonder och försäkringsbolag som lånat ut pengar till den här sektorn.