Sensor Fonders förvaltare ger sina bästa investeringstips!Stefan Olofsson förvaltare av fonden Sensor Sverige Select svarar på Investeringstipsets frågor, ett hett fastighetsbolag rekommenderas och ett tips för det orangea kuvertet.

1. Man brukar prata om att det är viktigt att äga rätt bolag men ännu viktigare att äga rätt bolag i rätt tid. Hur gör ni för att lyckas med detta? 
Det gäller att vara öppen för förändring och ny information och inte låsa fast sig vid en fast tanke. Lika viktigt som det är att köpa rätt aktie är det att sälja en aktie när den inte lever upp till förväntningarna. Jag säljer exempelvis nästan alltid när ett bolag vinstvarnar. 

2. Om du ska välja ut ett enda nyckeltal som du anser är viktigare än alla andra när du ska värdera ett bolag inför en eventuell investering. Vilket nyckeltal väljer du då?
Vilket nyckeltal som är viktigast för mig varierar beroende på vilket bolag och bransch som jag analyserar. Generellt sett gillar jag p/e-talet i och med att det ger en bra bild över bolagets nuvarande och kommande värdering.

3. Gör du även en teknisk analys inför en ny investering? Hur tungt väger den kontra den fundamentala och vad tittar du efter? 
Inför en nyinvestering tittar jag bla på ifall bolaget tekniskt sett är överköpt eller om det befinner sig på en intressant stödnivå. Detta gör jag för att tajma köpet så bra som möjligt. Den fundamentala analysen är dock alltid viktigast. 

4. Har du några specifika bolag som du redan nu tror starkt på som årets vinnare? Varför i så fall? (valfri marknad)
Jag tror starkt på D Carnegie som är ett fastighetsbolag noterat på first north. Bolaget renoverar fastigheter inom miljonprogrammet på rullande rot främst inom Mälardalen. Genom renoveringarna kan bolaget höja hyran för sina lägenheter vilket ökar fastighetens värde. Bolaget handlas under substansvärdet vilket är mycket ovanligt jämfört med andra fastighetsaktier. 

5. De orange kuverten har börjat skickas ut. Har du några tips för vad man bör tänka på som privatperson? 
Jag tycket att man bör ser över sina fonder för att se att förvaltaren gör ett bra jobb tex genom att se vilken rating fonden har oss Morningstar. Ett vanligt fel många sparare gör är att man inte vill sälja/byta fond med en förlust utan väljer att vänta tills investeringen är på plus, mitt råd är att inte vänta utan helt enkelt bara byta ifall fonden inte motsvarar förväntningarna.

Klicka här för att få Sensor Fonders Månadsbrev till din mail gratis!

Redaktionen