Här är världens nya dollarmiljardärer

Patrick Collison, medgrundare till betaltjänsten Stripe, är ett av de yngsta tillskotten på listan.

Bland tillskotten till Forbes årliga lista över världens dollarmiljardärer hittar vi många kineser, flera unga tech-entreprenörer och en norrman.

I mars presenterade tidskriften Forbes årets upplaga av sin omtalade list på världens dollarmiljardärer. I toppen av årets, rekordstora lista, är namnen välbekanta – topp fem utgörs av Bill Gates, Warren Buffet, Jeff Bezos, Amancia Ortega och Mark Zuckerberg. Men även om toppen av listan är bekant så innehåller den också 195 nya namn som sällat sig till det exklusiva sällskapet. Investeringstipset.se har tittat nämnare på några av de nya miljardärerna.

Enligt Forbes egen analys var fastigheter, finansbranschen och teknologibolag de vanligaste infartsvägarna på miljardärlistan. Samtidigt finns det också en hel del nya namn som hittat in på listan på helt andra sätt.

Ett exempel på detta är Yvon Chouinard, den 78-årige ägaren till klädföretaget Patagonia. Yvon Chouinard började sin resa som företagare redan på 1960-talet, då han började sälja egentillverkade klättringsutrustning. Under 1970-talet breddade han dock sin verksamhet till att även sälja sportkläder, under namnet Patagonia, och företaget har sedan dess vuxit stadigt – till att 2015 omsätta 750 miljoner dollar.

Det yngsta tillskotten på listan är de irländska bröderna John och Patrick Collison. Bröderna, som är 26 respektive 28 år gamla, har tillsammans grundat betalföretaget Stripe, vars syfte är att förenkla betalningar online. Under förra året plockade bolaget in 150 miljoner dollar från investerare till en värdering på 85 miljarder kronor. För grundarna innebär det att de nu uppskattas vara goda för över 1,1 miljard dollar var.

Ytterligare ett annat ungt tillskott är Instagrams 33-årige grundare Kevin Systrom. Systrom ägde 40 procent av Instagram när bolaget såldes till Facebook för 1 miljard dollar år 2012 och de aktier som Systrom fick som betalning har nu ökat i värde och gjort honom till dollarmiljardär.

Kina dominerar

En tydlig trend var också att 60 procent av de nya miljardärerna på listan kom från Asien och hela 76 nya miljardärer kom från Kina. En av dessa miljardärer är Lucy Peng, medgrundare till näthandelsjätten Alibaba. Hennes 2-procentiga ägarandel av Ant Financial, Alibabas bolag inom finansiella tjänster, innebär att hon har en uppskattad förmögenhet på 1,1 miljarder dollar.

Men även Norden finns representerade på listan över nya miljardärer genom norrmannen Torstein Hagen. Hagen som startade Viking Cruises 1997 uppskattas av Forbes ha en förmögenhet på runt 1 miljard dollar.

Rikast av alla nytillskott är dock mexikanen Juan Francisco Beckmann Vidal. Den 77-årige Vidals företag, tequilatillverkaren Jose Cuervo, har ägts av familjen i 11 generationer och noterades på den mexikanska börsen i februari. Tack vare detta beräknas Vidals förmögenhet nu vara 5,2 miljarder dollar, vilket gör att går in på plats 303 av världens rikaste

Du kan se hela listan över världens dollarmiljardärer här.

Redaktionen