Så investerar du som världens unga miljonärerDe är unga, rika och kommer dominera investeringsvärlden i framtiden. Investeringstipset.se har samlat några trender som hjälper dig att investera som världens unga miljonärer.

Att bygga upp en förmögenhet tar i regel lång tid och i USA är exempelvis genomsnittsåldern för dollarmiljonärer hela 62 år. Men det finns också de som lyckas uppnå rikedom redan i unga år.

I somras släppte konsultföretaget Capgemini en rapport där de intervjuat över 5,200 förmögna personer, världen över, om sina investeringar och sin syn på världsmarknaderna. Undersökningen visade på några intressanta investeringstrender hos just miljonärer under 40:

De gillar kontanter
Yngre miljonärer är faktiskt ofta mer försiktiga än sina äldre motparter och har mer av sina pengar i kontanter. Undersökningen visade att miljonärer under 40 har en tredjedel av sina pengar antingen i fysiska sedlar eller på ett bankkonto. När de tillfrågades om varför uppgav 17 procent att de hade kontanter för att kunna agera snabbt när intressanta investeringsmöjligheter dök upp och 28 procent svarade att kontanterna fungerade som ett skydd mot volatila marknader. 31 procent svarade att pengarna gick till finansiera deras livsstil.

De sprider sina investeringar
Enligt Capgeminis undersökning förlitar sig världens unga miljonärer inte gärna på något enskilt tillgångsslag när de investerar. Ungefär 30 procent av deras tillgångar finns hos förvaltare som hjälper dem att bygga en portfölj av traditionella investeringar, som aktier och obligationer. Men ungefär 40 procent av deras förmögenhet finns investerade i ”alternativa” tillgångar som fastigheter, guld, hedgefonder eller någon affärsverksamhet. Enligt analytiker som Washington Post pratat med tyder det här på att yngre investerare är mer intresserade av att hitta alternativa inkomstströmmar, utan koppling till börsen.

De konsulterar nätet
Till skillnad från äldre miljonärer är de under 40 mindre benägna att vända sig till professionella rådgivare. Istället söker man i större utsträckning råd från familj, vänner och på nätet. Miljonärer under 40 i Nordamerika hade exempelvis bara 17 procent av sin förmögenhet hos en huvudförvaltare, att jämföra med snittet på 27 procent. 

De investerar inte bara för avkastning
För många unga är det inte bara avkastning som lockar när de investerar. Jämfört med de äldre investerar miljonärer under 40 i större utsträckning sina pengar med hänseende till sociala och miljömässig hållbarhet. I de allra flesta fall handlar det om att välja bort bolag som exempelvis bidrar till klimathotet eller som på andra sätt skadar miljö och människor. Enligt en rapport från Bank of America var andelen som investerade md hänsyn till sociala effekter hela 60 procent bland ”millenniegenerationen”.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få den senaste informationen om nyemissioner, noteringar och privata investeringar.

Redaktionen