Här är alla ansökningar till premiepensionens fondtorgNu står det klart att 70 fondbolag med 553 fonder har ansökt om att vara med på Pensionsmyndighetens fondtorg för premiepension. Det innebär att 269 fonder avregistreras i samband med att sparare får information via brev. Arbetet med att granska alla ansökningar tar nu vid, uppger Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande. 

I samband med att nya regler för Pensionsmyndighetens fondtorg träder i kraft så har 70 bolag ansökt om medverkan för 553 fonder på fondtorget. Av dessa fonder finns 512 fonder med sedan tidigare på fondtorget.

De 269 fonder som lämnar fondtorget rymmer cirka 630 000 sparare och ett fondkapital på drygt 48 miljarder kronor. Fonderna som berörs köpstoppas. Spararna och pengarna hamnar istället i andra alternativ. Brev till alla berörda sparare går ut löpande under våren varav de första denna vecka.

– Vi skickar brev till alla sparare som påverkas av att deras valda fonder avregistreras från fondtorget. Spararen hamnar antingen i en annan fond eller i AP7 Såfa. Ingen sparare behöver göra något med anledningen av förändringarna, men vi rekommenderar alla sparare som får ett brev att se över sina fonder. Är man inte nöjd så kan man alltid byta fond, säger Erik Fransson som är chef för fondtorgsavdelningen på Pensionsmyndigheten.

Granskning startar
Nu börjar granskningen där fondbolag, fondförvaltare och fonder kommer att granskas utifrån de nya lag- och fondavtalskraven. En ansökan innebär därmed inte per automatik att ett bolag eller en fond accepteras på det nya fondtorget. Granskningarna beräknas pågå under hela våren.

Antalet fonder minskade under 2018
Totalt minskade antalet fonder på fondtorget från 842 till 783 fonder under 2018. Det tillkom 57 nya fonder och 116 försvann. Av de 116 som försvann gjorde 48 det med anledning av det nya regelverket.

– Vi kan se att många fondbolag såg över sitt utbud på fondtorget med anledning av att vi aviserade de nya reglerna. Det främsta skälet är det lagstadgade storlekskravet. Mindre fonder har försvunnit genom sammanslagningar eller avslut till samma fondbolags liknande fonder, säger Erik Fransson.

Här är hela listan över ansökningarna

Redaktionen