Koncentrerad portfölj och friare placeringar – ett koncept som har lönat sig.



Tack vare en koncentrerad portfölj och möjligheter att ta både korta och långa positioner har Lannebo Sverige 130/30 sedan starten 2008 fram till 30 november 2014 slagit börsindex med hela 42 procentenheter efter avgifter. Förvaltarna Lars Bergkvist och Martin Wallin berättar hur de lyckats med detta.

– Det finns flera anledningar till att konceptet har fungerat så bra. I år förklaras den goda utvecklingen av att flera innehav har gått betydligt bättre än börsen som helhet där till exempel några bolag i portföljen har varit föremål för bud. Därutöver har flera av de aktier som fonden blankat gett ett betydande bidrag till fondens avkastning, säger Lars Bergkvist.

Större frihet ger utslag

De friare fondbestämmelserna jämfört med en traditionell aktiefond innebär att Lannebo Sverige 130/30 via blankning kan addera korta positioner som balanseras av ytterligare långa positioner (vardera upp till 30 %), samtidigt som förvaltarna har möjlighet att koncentrera portföljen till ett mindre antal innehav som de tror mest på. I normalfallet innehåller grundportföljen runt 25 bolag. 130/30-konceptets friare placeringsmöjligheter kom till sin fulla rätt under det första halvåret 2014, menar Martin Wallin:

– Till exempel Getinge och Elekta utvecklades riktigt dåligt på börsen och tack vare att fonden blankat bolagens aktier har fonden gynnats av kursnedgångarna. Möjligheterna att investera utanför Sveriges gränser har också varit en fördel, med en bra utveckling i placeringar i Metso, Nokia, och Valmet.

Effektivt koncept

Faktum är att Lannebo Sverige 130/30 utvecklats bättre än såväl börsindex som sin systerfond Lannebo Sverige varje halvår ända sedan starten för sex år sedan, med ett enda undantag – det var när börsen föll brant sommaren 2011.

Hur ser det då ut framöver? Det finns viss anledning att vara ödmjuk, menar Lars Bergkvist:

– Det finns ändå bolag som har mer att ge, bolag som inte är så beroende av konjunkturutvecklingen. Några av bankerna är rimligt värderade och ger en bra direktavkastning. Vi gillar också bolag som Autoliv och Skanska – det senare bolaget har en fantastisk orderingång i USA, berättar Lars Bergkvist och Martin Wallin kompletterar:

– Förvärvsvågen ser också ut att hålla i sig och det gynnar börsen. Starka balansräkningar i kombination med minskad oro för ekonomin gör att förvärvsaktiviteten bland företagen ökat i syfte att förbättra sina marknadspositioner och skapa tillväxt. I dagens lågräntemiljö uppskattar börsen bolag som går på offensiven!

 

Lannebo Sverige 130/30

lannebo-logo
Lannebo Sverige 130/30 placerar huvudsakligen på den svenska aktiemarknaden och kan via blankning addera korta positioner som balanseras av ytterligare långa positioner (vardera upp till 30 %).

Placeringsbestämmelserna ger förvaltarna möjlighet att skapa en mer effektiv portfölj, bättre balans mellan över- och undervikter mot jämförelseindex. Aktieurvalet baseras på långsiktig fundamental analys av företag. Investeringar kommer inte att ske i några aktier beroende på att de har en viss (hög) vikt i något index.

Målet är att hitta företag som över tid kan ge en god riskjusterad avkastning. Fondens mer flexibla placeringsbestämmelser ger oss möjligheter att skapa extra avkastning utan att öka på aktiemarknadsexponeringen. Fonden har under de fem senaste åren slagit sitt jämförelseindex med 12 procentenheter.

Klicka här för mer information om Lannebo Sverige 130/30!


Riskinformation

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Aktiefonders värde kan variera kraftigt på grund av deras sammansättning och de förvaltningsmetoder fondbolaget använder sig av. Fondsparande ska främst ses på lång sikt. Vi rekommenderar att du alltid tar del av respektive fonds informationsbroschyr och faktablad som finns på vår hemsida, www.lannebofonder.se, eller kan rekvireras från vår kundtjänst på tel 08-5622 5222.

Redaktionen