Gröna siffror nära för svenska Recyctec



Efter åtta år av utveckling och tester närmar sig nu miljöföretaget Recyctec sitt mål. Deras unika teknologi för att rena glykol är redan väl beprövad i Sverige och när man nu inlett egen försäljning av den återvunna glykolen siktar man på positivt kassaflöde inom några månader.

När Göran Ahlquist grundade bolaget Recyctec 2008 var det med ett tydligt mål. Genom en världsunik process skulle man rena använd glykol så att den kan återanvändas. Istället för att använd glykol eldades upp eller hamnade i naturen skulle man på så vis skapa ett kretslopp där gammal glykol blir som ny, gång på gång.

– Glykolen kommer ju från råoljan så det är dumt att elda upp den. Anledningen till att du skiftar glykolen i ditt kylning och värmesystem eller i en bilmotor är inte att glykolen i sig ”slits ut”. Det är istället tillsatserna, som exempelvis korrosionsskydd, som finns i glykolen som försämras och därför byter du hela vätskan. Men glykolen i sig kan du aldrig slita ut utan den kan återvinnas om och om igen, förklarar Göran Ahlquist.

Nu, åtta år senare, har Recyctec kommit en bra bit på vägen. Konceptet är bevisat och på företagets anläggning i Jönköping framställs nu renad glykol redo för återanvändning. För Recyctec är därför den stora utmaning nu att sprida kunskap om att glykol faktiskt går att återvinna. De stora avfallsbolagen, som Stena, Ragnsells och Suez Environment, är nämligen redan kunder men för att systemet ska fungera måste man nu få de som levererar avfall till avfallsbolagen att faktiskt källsortera glykolen.

– Man måste få med sig den breda massan att sätta tryck på exempelvis sin bilverkstad, så att de ser till att ta rätt på glykolen när man byter. Samma sak med de som byter själva. När de åker till avfallsstationen måste de se till att man kan sortera glykolen separat. Det är egentligen ingen skillnad mot att samla in glas eller papper. Glykolen går att återanvända om man sorterar rätt.

 

»Vi har ”proof of concept” att det här fungerar och vi har intresse från lite varstans. Från våra nordiska grannländer, Sydeuropa och Asien. Så det är mer en tidsfråga innan vi får loss någonting i ett annat land«

Läs mer om Recyctecs teknik här.

För att underlätta det glykol-kretsloppet har Recyctec under 2016 också själva börjat sälja återanvänd glykol under varumärket Earthcare. Denna försäljning blir både en kompletterande intäktsström till den försäljning man gör till kemibolag, samtidigt som den höjer det allmänna medvetandet om att glykol faktiskt går att återanvända.

I takt med att tekniken nu blivit allt mer etablerad har Göran Ahlquist också märkt att intresset för deras lösning vuxit. Både i Sverige och i resten av världen.

– Vi har ”proof of concept” att det här fungerar och vi har intresse från lite varstans. Från våra nordiska grannländer, Sydeuropa och Asien. Så det är mer en tidsfråga innan vi får loss någonting i ett annat land, säger han.

För Recyctec blir de närmsta året därmed avgörande. Genom att man lyckats bevisa sitt koncept och få fart på försäljningen går man nu mot ett positivt kassaflöde. Under början av 2017 är målet att succesivt öka försäljningsomsättningen för att sedan kunna leverera en liten vinst på helåret.

– Sedan är det väl nära förestående med att det blir en etablering av en anläggning längre fram. Det finns ett antal länder som är på tapeten. det är svårt att säga var det blir och var men det ligger i närtid i alla fall, säger Göran Ahlquist.

Presenteras av

Recyctec---Logo-RGB

Fakta:

  • Huvudkontor i Lund och produktion i Jönköping
  • Listat på: Aktietorget
  • Sommaren 2013 fick bolaget bidrag genom EU Life +
  • Verksamheten i Jönköping är ISO certifierad
  • Företaget är medlem i Cleantech Inn Sweden

Besök Recyctecs hemsida för ytterligare info.

 

Göran Ahlquist vd för Recyctec.

Redaktionen