De fem vanligaste misstagen när man investerarDet är väldigt vanligt att man gör misstag när man investerar sina pengar, både bland erfarna investerare och nybörjare. Här följer en lista på de fem vanligaste misstagen vi gör när vi investerar – och hur du kan göra för att undvika dem.

1. Du sparar för lite
Det absolut viktigaste när det kommer till investeringar är att hålla koll på hur mycket du faktiskt har råd att investera och hur mycket du behöver lägga på ditt sparande. Även om det är enkelt att investera pengar är det viktigt att ha ett sparande med en bra sparränta som långsamt växer under årens lopp.

Det är troligtvis ingen nyhet att säkra investeringar under en längre period ger en tryggare ekonomisk grund än att göra riskfyllda investeringar på kortare tid. Ett vanligt sätt att göra säkra investeringar är genom indexfonder, som följer ett index som till exempel OMXS30 (det vanligaste indexet i Sverige och återspeglar avkastningen från de 30 mest handlade aktierna på Stockholmsbörsen). Att fonderna följer ett index gör att din investering växter långsamt, men stabilt.

2. Du betalar för höga avgifter
Något av det viktigaste när man investerar som nybörjare är att inte betala för mycket för aktierna eller fonderna. Framförallt om du handlar med fonder, då du oftast betalar någon för att förvalta dina pengar. Håll också ett öga på förvaltningsavgiften (kan också kallas för årlig avgift) eftersom den har stor påverkan på avkastningen, även med enstaka procent, tack vare ränta-på-ränta-effekten. Förvaltningsavgiften används bland annat till att administrera, distribuera och förvalta fonderna.

3. Du investerar för aggressivt
Ett vanligt misstag är att man investerar aggressivt i aktier som går bra just nu, men då kan man också förlora mycket av det man investerade. Även om det lockar att investera pengar istället för att spara dem (just för att du tjänar bättre på det) är det bra att komma ihåg riskerna. Du får räkna med att 50% av det du investerat kan försvinna under ett år, så försök att ha det i bakhuvudet. Om du behöver pengar inom en snar framtid kan en förlust vara förödande för din ekonomi och dessutom avskräcka dig från att göra investeringar i framtiden.

Ett bra tips är att se över din investeringsplan och se att den faktiskt passar dig. Ändra den efter behov och var sparsam med pengarna som du faktiskt investerar.

4. Du hoppar av för tidigt
Det svåraste med att investera och placera pengar är att det påverkar oss emotionellt – det finns mycket vi inte kan kontrollera och det får oss att känna oss maktlösa när våra investeringar går dåligt. Då är det vanligt att man tänker att man måste agera direkt och göra något åt saken, men vi kunde inte tänka mer fel. Det bästa att göra i den situationen är att lugnt göra ingenting och vänta. Det kommer du i slutändan att vinna mer på än att agera i stunden.

Ett bra tips är att göra en strategi som du sedan följer i både vått och torrt.

5. Du gör inte egna val och research
Det är såklart viktigt att lyssna på experter, men låt dig inte dras med och följa den stora massan. Gör egna efterforskningar och testa dig fram, med en mindre insats om du vill, så lär du dig vad som fungerar och vad som inte gör det! Du kommer lära dig av de gånger det går fel och kommer förhoppningsvis kunna göra långsiktiga investeringar som ger dig bra avkastning med det du lärt dig.

 

Källa: Avanza

Redaktionen