5 tips för att lyckas med långsiktiga investeringarDet finns vissa huvudsakliga principer som gäller när man investerar på börsen. Här listar vi fem tips som varje investerare bör veta och som hjälper dig att lyckas med dina långsiktiga investeringar. 

Oavsett om du är en van investerare eller precis har börjat så finns det ett antal grundläggande principer att följa om man vill lyckas med sina investeringar. Investeringstipset listar de fem viktigaste tipsen. 

1. Sälj förlorarna och satsa på vinnarna
Ofta ser man att investerare drar hem vinster genom att sälja vinnande investeringar men att de håller fast vid aktier som har sjunkit i värde i hopp om att de ska vända. Om man som investerare inte vet när det är dags att släppa hopplösa aktier kan man i värsta fall se aktien sjunka till punkten att den blir helt värdelös. Principen att hålla fast vid högkvalitetsinvesteringar och sälja de sämre är såklart god i teorin men svår att omsätta i praktiken. Se till att bedöma bolagen baserat på din research och bestäm utifrån varje enskild situation huruvida ett pris rättfärdigar framtida potential.

2. Jaga inte efter “heta tips”
Oavsett om tipset kommer från din bror, granne eller till och med din börsmäklare så ska du inte automatiskt anta att det är ett bra tips. När du investerar är det viktigt att du vet vilka skälen bakom investeringen är. Gör dina egna efterforskningar och analyser av alla bolag innan du ens börjar överväga att investera dina pengar i det. Att förlita sig på andras information kan innebära ett farligt spel och visst – ibland blir det framgångsrikt, men den typen av investeringar kommer aldrig göra dig till en välinformerad investerare vilket krävs om du vill lyckas i det långa loppet. 

3. Låt dig inte påverkas av de små motgångarna
Få inte panik när dina investeringar går igenom kortsiktiga förändringar. När du följer aktiviteten för dina investeringar bör du försöka se till helhetsbilden. Kom ihåg att försöka vara trygg gällande kvaliteten på dina investeringar snarare än att vara nervös över den oundvikliga kortsiktiga instabiliteten. Aktiva aktiehandlare må använda dag-till-dag eller minut-till-minut-förändringar som ett sätt att göra vinster men intäkterna en långsiktig investerare ser kommer från en helt annan typ av marknadsrörelse – en som utvecklas över flera år. Håll ditt fokus genom att utveckla din investeringsfilosofi och utbilda dig själv. 

4. Låt inte P/E-talen styra för mycket
Investerare lägger ofta allt för mycket vikt vid P/E-talen (price-earnings ratio). Det är ett verktyg bland många men att enbart använda detta som underlag för huruvida du ska köpa eller sälja är inte den bästa strategin. P/E-talen måste tolkas inom sin kontext och användas tillsammans med andra analytiska processer. Ett lågt P/E-tal behöver inte nödvändigtvis betyda att en säkerhet är undervärderad på samma sätt som ett högt P/E-tal inte nödvändigtvis behöver betyda att ett bolag är övervärderat. 

5. Välj en strategi och håll dig till den
Olika personer använder olika metoder för att välja aktier och nå sina investeringsmål. Det finns flera sätt att lyckas på och ingen strategi är egentligen bättre än en annan. Däremot ska du hålla fast vid din egen strategi när du väl hittat den. En investerare som hoppar mellan olika strategier kommer antagligen få ut det sämsta av dem snarare än det bästa. Genom att ständigt byta strategi blir man i förlängningen en “market timer” vilket är ett område de flesta bör undvika. Som exempel så höll Warren Buffet fast vid en värdeorienterad strategi som hade fungerat i årtionden trots kritik från media. Det hindrade honom från att och investera i tech-startups och hoppa på it-vågen under 90-talet som vi alla vet slutligen kraschade. 

Redaktionen