Amundi: Kina blir en ”Game Changer” för klimatfrågornaEnligt Amundi Asset Management, Europas ledande kapitalförvaltare, kommer Kina i år att bli en ”Game Changer” för klimatfrågorna.

- Om det i fjol var COP21 och klimatmötet i Paris som var i fokus, så ska fokuset i år vara Kina, Kina och Kina. Det gäller också gröna obligationer och ”cap & trade emissions trading”, sade Amundis deputy director Frederic Samama till ComteamPUB+ i Stockholm på tisdagen.

- Kina kommer bli det ledande landet i COP21 och deras massiva investeringsplaner på förnybar energi ska leda landet till en allt grönare ekonomi. Kina är också världsledande inom gröna obligationer, deras markandsandel är nu cirka 50 % och deras planer på att införa ett nationellt  ”cap & trade system” för utsläpp är också viktigt. Det systemet ser ut att bli färdigt under 2017, han sade.

Kinas investeringar i förnybar energi var i fjol 89,5 miljarder dollar enligt Bloomberg New Energy Finance. Det betyder att varje tredje investeringsdollar i världen på clean energy kom från Kina. Kinas regeringen har också satt målet att öka andelen av förnybar energi till 20 % till år 2030 för att minska koldioxidutsläppen.

Potentiell världsledare inom ”green finance”

Kina har idag potentialen att bli världsledande inom ”green finance” och gröna obligationer. Landet har bland annat etablerat en så kallad ”Green Task Force for Green Finance” för att integrera hållbarhet in i landets finansiella system. Enligt landets centralbank behöver man minst 320 miljarder US dollars årligen för att möta miljömålen under nästa femårs-period.

Fakta

Amundi Asset Management är Europas ledande kapitalförvaltare och förvaltar nästan 1000 miljarder euro.
Företaget är listat på Parisbörsen.

www.amundi.com

 

Frederic Samama, deputy director på Amundi.

Frederic Samama, deputy director på Amundi.

Redaktionen