Ett välmående företag kan ofta expandera med hjälp av de medel som införskaffats genom försäljning, men det finns också tillfällen då man måste söka finansiering på annat håll. I stunder av just expansion kan det exempelvis uppstå situationer då efterfrågan är så kraftig att produktionskostnaderna överstiger likviditeten, och ett företagslån är det enda som kan garantera den fortsatta tillväxten. I vissa fall kan ett företagslån med andra ord vara en investeringen i företagets framtid.
Olika typer av företagslån
Behöver du skjuta in pengar i ditt företag måste du givetvis veta vad du har för finansieringsalternativ. Två av de vanligaste lånemetoderna för företag är det traditionella företagslånet och företagskredit. Den största skillnaden mellan dem är vanligtvis att en checkkredit bunden till ett företagskonto anses vara ett aningen flexiblare alternativ, som ger dig möjligheten att bestämma när du ska utnyttja krediten och hur mycket av den du ska utnyttja.
En kredit måste givetvis betalas tillbaka precis som ett lån, men däremot kostar checkkrediten i regel inget om du inte utnyttjar den. Du beviljas med andra ord ett kreditutrymme som du kan utnyttja i den utsträckning som du och ditt företag behöver.
Det mer traditionella företagslånet kan mer eller mindre likställas med ett privatlån för privatpersoner. I praktiken innebär det att du lånar ett fast belopp som du sedan betalar tillbaka med ränta under en förutbestämd löptid. Löptid m.m. går dock ofta att omförhandla om det skulle behövas.
Ytterligare två typer av lån till företag som är relativt vanliga är att man lånar pengar av sig själv och så kallade peer to peer-lån.
Som privatperson kan du låna pengar till ditt företag och till och med ta ut ränta. Att låna av sig själv kan vara ett bra alternativ om du har startat ett eget företag med hjälp av pengarna som du har på dina privata konton. Risken med den typen av lån är stor eftersom det är dina privata pengar som står på spel, men om du vet vad du gör och tror på din verksamhet kan det vara ett perfekt alternativ.
Peer to peer-lån (P2P) har blivit allt vanligare de senaste åren, och i ett nötskal innebär det att du lånar från investerare istället för från en bank eller kreditgivare. En av anledningarna till att P2P-lån har blivit populärare är att det dykt upp allt fler plattformar online som för samman långivare och låntagare.
Lånet är svaret om du vill satsa på ditt företag
Det kan låta konstigt att påstå att ett företagslån kan fungera som en investering i ditt bolag, men i vissa situationer kan det vara vad som får din verksamhet att blomstra på riktigt. Varför man behöver ta ett lån till sitt företag kan bero på många anledningar, men det är främst i perioder av expansion som det kan ses som en investering.
Det kan uppstå situationer där det inte finns tillräckligt med resurser för att leva upp till efterfrågan på det din verksamhet säljer. Det kan antingen bero på att pengar från redan utförda jobb inte har hunnit komma in på företagets konto, eller så är utgifterna som kommer med den ökade efterfrågan väldigt stora.
Personal, material, etc. kan kosta en hel del, men med ett lån kan du vara säker på att du har råd med dessa utgifter. Eftersom det samtidigt innebär att du kan tacka ja till fler uppdrag, så vet du att det i längden också kommer att innebära mer pengar in i företaget.
Ser ditt företags framtid ljus ut kan det med andra ord vara ett finansiellt smart drag att överväga ett lån.
Att enkelt kunna jämföra sina olika alternativ oavsett produkt/tjänst är numera vardag för konsumenter. Vi på Creddo, som alla har erfarenhet av att driva bolag, frågade oss varför det ska vara så mycket svårare att jämföra sina valmöjligheter som företagare än som konsument.
En av de mest grundläggande förutsättningarna för bolag är att kunna finansiera sin verksamhet. Det bör därför vara enkelt att jämföra sina olika alternativ när det kommer till företagslån. Lösningen blev helt enkelt att starta Creddo!
Vi som grundat Creddo har erfarenhet från förmedlingstjänster och fintech vilket ger oss unika fördelar för att ta branschen in i den digitala framtiden och hjälpa små- och medelstora företag hitta så bra lånealternativ som möjligt.