Räntorna på väg upp – så förhandlar du med banken



Boräntorna verkar vara på väg upp och allt fler funderar därför på att binda sin ränta. För dig som ska ge dig in i förhandling med banken har Investeringstipset samlat några av de bästa tipsen för att lyckas.

De historiskt låga boräntornas tid kan snart vara över. I december valde sju banker att höja sina listräntor, om än marginellt, och inför detta år är det många som tror att räntorna kommer fortsätta uppåt. Enligt en undersökning, utförd av fastighetsmäklarna Bjurfors, tror hela 35 procent av de tillfrågade att räntorna kommer öka under 2017. 39 procent tror att räntorna kommer förbli de samma och endast 2 procent tror på lägre räntor under 2017.

Med så många tecken på att bolåneräntorna är på väg upp är det också allt fler som funderar på att binda sina bolån. Men hur vet man egentligen vad som är en bra ränta och hur förhandlar man med banken? Det går nämligen att pressa sin ränta rejält om man lyckas väl i förhandlingen och skillnaden mellan bankernas listränta och den ränta du kan förhandla dig till, handlar ofta om många tusenlappar varje år. Investeringstipset.se har samlat några tips för hur du hittar rätt i räntelabyrinten.

Förbered dig rätt:

Innan du kontaktar banken är det viktigt att du går igenom din egen ekonomi så att du har full koll på inkomster, utgifter och skulder. Men minst lika viktigt är att du kollar upp vilka snitträntor som de olika bankerna erbjuder, och hur din nuvarande ränta ligger i jämförelse till dem. Ju mer fakta du har desto bättre blir ditt förhandlingsläge . 

Pruta alltid:

Även om räntorna är historiskt låga finns det alltid utrymme för att pruta. Man får inte glömma att bankerna generellt sett har bra marginaler på boräntorna, så det finns ingen anledning att nöja sig med snitträntan.

Gå till flera banker:

Om du får ett bra erbjudande av en bank ska du inte bara nöja dig, använd det istället som förhandlingsargument med andra banker och spela ut dem mot varandra. Ofta kan bankerna också erbjuda dig en lägre ränta om du som ny kund flyttar alla dina lån till dem, eller köper andra produkter av dem. Fundera därför på vad du kan erbjuda baken och använd det som ett förhandlingsargument. 

Dela upp lånen:

Det är svårt att veta vad som kommer hände med räntorna över tid och det kan därför vara en bra idé att inte binda lånen under för lång tid. Du kan istället dela upp lånen på olika bindningstider och behålla en del av lånet rörlig. På så vis minskar du risken och om du vill byta bank behöver du inte  heller betala lika mycket för att lösa ut lånen.

Kolla upp hur länge rabatten gäller:

I många fall sträcker sig bara ränterabatten från banken i ett år, eller ännu mindre. Kolla därför upp med banken hur länge ränterabatten gäller så att du inte behöver ge dig in i nya förhandlingar i onödan. 

Redaktionen