Det orange kuvertet är på väg, men vad kan man egentligen göra om man vill investera för att öka sin pension? En hel del visar det sig vid en närmare titt.
Grundbulten i din framtida pension, den statliga pensionen, finns det egentligen bara ett sätt att påverka.
- Du ska jobba, jobba länge och jobba vitt, då maximerar du den statliga pensionen, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.
För de andra två delarna i pensionssystemet, tjänstepensionen och eventuellt privat pensinssparande, finns det dock en hel del att tänka på ur ett investeringsperspektiv.
- Det första jag tycker att man ska göra är att skaffa sig en överblick över dagsläget, säger Kristina Kamp, pensionsekonom på minpension.se.
Sajten drivs och finansieras gemensamt av staten och pensionsbolagen och här finns all information om svenskarnas pensioner sparade. Genom att logga in får användaren en överblick på vad hen har tjänat in hittills, vad som betalas in i tjänstepension från arbetsgivaren varje månad och hur de här pengarna är placerade idag.
- Jag tror att de flesta svenskar har ganska dimmiga begrepp om hur deras tjänstepension är placerad, säger Kristina Kamp.
- Men tjänar du bra så är det stora belopp som sätts undan till tjänstepension varje månad, pengar som man kanske vill förvalta mer aktivt än att bara låta dem gå in i en traditionell pensionsförsäkring.
Aktier bäst för de flesta
Hur ska man då tänka när man placerar de här pengarna? Enligt Johanna Kull är det aktiefonder som är det självklara valet för pensionssparande.
- De flesta människor har långt kvar till pensionen och pengarna ska växa i många år, och då är det sannolikt aktier som är det bästa alternativet.
Grunden i det här, cirka en tredjedel av kapitalet, anser hon att man bör investera i en bred globalfond.
- En globalfond ger dig del av hela världens ekonomi vilket är intressant på så här lång sikt, säger Johanna Kull.
- Välj gärna en billig med under 0,4 procent i avgift, eftersom avgifterna blir en stor kostnad på så här lång sikt.
De övriga pengarna menar Johanna att man kan placera till hälften i en Sverigefond och till hälften i mer spetsiga fonder, som till exempel tillväxtmarknader.
- Sedan får man vara ärlig mot sig själv med hur aktiv placerare man vill vara när det gäller pensionspengarna. En billig indexfond tillåter dig att vara ganska passiv, medan en dyrare fond kan vara värd sitt pris så länge du är engagerad och hela tiden är beredd att slänga ut den om den inte håller måttet.
Håll koll på courtaget
Vill man istället placera sina pensionspengar, antingen tjänstepensionen eller ett privat sparande, i aktier, rekommenderar Johanna Kull att man är noga med att hålla koll på courtaget.
- Eftersom det är ett månadssparande är risken stor att courtaget vid varje köp blir för stor andel av beloppet och på så vis äter upp din pension. I sådana fall kan det vara bättre att mellanspara pengarna i en fond och sedan investera dem i aktier när du har ett större belopp att handla för.
Vilka branscher är det då läge att satsa pengarna i på så här lång sikt?
- Tyvärr är det ju ingen av oss som har en kristallkula som kan berätta vilka företag som är vinnare på 30 års sikt, men är det några branscher som jag tror har bra utveckling så är det grön energi, teknikbolag inom digitalisering samt vård- och omsorgsbolag, säger Johanna Kull.
En annan placeringsmöjlighet när det gäller pensionen är de pengar som finns inom PPM-systemet.
- PPM är inte en så jättestor del av pensionen, däremot är fondavgifterna i det systemet mycket billigare än på andra handelsplatser, säger Kristina Kamp.
- Ofta kan en fond som finns både här och på andra ställen vara upp till 50 procent billigare inom PPM, så tycker man att det är kul med lite exklusiva men dyra fonder så är det här rätta stället att köpa dem.