Så hittar du rätt bland de hållbara investeringarna



Marknaden för hållbara investeringar växer men i den rika floran av etiska och ansvarsfulla fonder kan det vara svårt att hitta rätt. Sparekonomen Hanna Helgesson på Fondbolagens förening ger därför tips på hur du bör tänka när du investerar hållbart.

– Många kunder tycker det är viktigt med hållbarhet, det ser vi i våra undersökningar, men om man frågar någon om exakt vilka aspekter som är viktiga har de kanske svårare att svara, säger Hanna Helgesson på Fondbolagens förening.

Ett problem är enligt Hanna Helgesson att det inte finns någon gemensam definition för vad som utgör en hållbar eller etisk fond. En möjlighet är att utgå ifrån FNs initiativ PRI (principles for responsible investment) som förvaltare kan skriva under och därmed förbinder sig till att beakta FNs principer om miljö, samhälle, mänskliga rättigheter i sin förvaltning.

– Många ser det som en miniminivå och 80 procent av kapitalet i alla fonder förvaltas också efter de här principerna, säger Hanna Helgesson.

Men för den som vill gå längre i sin analys finns det få generella riktlinjer och istället blir det upp till var och en att granska fonderna individuellt för att se om de uppfyller just dina kriterier för hållbarhet.

– Det man bör fundera över är: vad är viktigt för mig? Är miljön det viktigaste eller vill du investera i företag som ligger i framkant av den tekniska utvecklingen eller är det viktigast att det är ett företag som representerar bra arbetsvillkor, säger Hanna Helgesson och fortsätter, När man ska välja så ska man också börja i rätt ände och tänka på: hur är min placeringshorisont? vilken typ av fond vill jag ha? När man vet det så kan man börja tänka på det här med hållbarhetskriterier.

Hållbarhetsprofiler underlättar

Ett verktyg som enligt Hanna Helgesson underlättar analysen är hållbarhetsprofilen.se, en mall som föreningen Swesif tagit fram. Mallen bygger på de totalt 800 fonder som finns i premiepensionssystemet där ungefär 150 fonder är miljö- och etikmärkta och därför måste ha en hållbarhetsprofil.

– Man kan gå in där och titta på deras faktablad där finns det tre olika rubriker, välja in, välja bort och påverka. Det är de tre strategier som fondbolagen kan använda för att ta hänsyn till de här frågorna, säger Hanna Helgesson.

»Det man bör fundera över är: vad är viktigt för mig?«

Att förstå de här strategierna är en viktigt del av att förstå hur en fond arbetar med hållbarhet. Många fonder väljer strategin ”välja bort” vilket innebär att man aktivt undviker att investera i branscher som man betraktar som oetiska som exempelvis vapen, tobak och alkohol eller i branscher som påverkar miljön negativt som olja eller kol. Den andra strategin, ”välja in” , baseras på att man gör det motsatta och istället aktivt väljer de företag som man tycker är bäst på hållbarhet eller som har en strategi för att exempelvis investera i förnyelsebar energi. Den tredje strategin, ”påverka, innebär att man genom sitt ägandeskap aktivt försöker påverka bolagen i riktning mot större hållbarhet.

– Det är också vanligt att man använder en blandning. Först kanske man försöker påverka men om det inte fungerar så säljer man till slut sitt innehav, säger Hanna Helgesson.

Med en förståelse för dessa begrepp och ett verktyg som hållbarhetsprofilen.se till hjälp kan man på så vis själv göra en utvärdering om en fond uppfyller dina krav för hållbarhet och om du tror att de är en bra investering. Dock har inte alla ”hållbara” fonder en hållbarhetsprofil och det kan därför vara svårt att bilda sig en uppfattning om exakt hur fonden arbetar om du inte själv tar kontakt med fondbolaget.

Skulle inte ett gemensamt regelverk göra det enklare för kunderna?

– Hållbarhet är inte svart eller vitt, så är det ofta med etik och därför ett det svårt att sätta en stämpel eftersom den skulle bli så vid. Jag förstår tanken men tror inte den är praktiskt möjlig. Därför är det är viktigt med större tydlighet från fondbolagen. Vill de marknadsföra det här så måste de bli tydligare på vilket sätt de jobbar.

 

Hållbarhetsprofilen

swesif-logo

Hemsida:
www.hallbarhetsprofilen.se


Hållbarhetsprofilen är ett komplement till de finansiella fondfaktabladen, som beskriver fondens arbete med etik- och hållbarhetsfrågor. Utgångspunkten är tre arbetssätt: positivt urval, negativt urval och påverkan på bolag som fonden kan investera i. Dessutom finns ett uppföljningsavsnitt som redovisar fondens resurser, rutiner och kontroller. I dagsläget har mer än 150 fyllt i profilen.

Läs mer om Hållbarhetsprofilen här!

KNAPP (GRÖN) "Klicka här för att köpa investeringstipsets hållbara fondpaket"

Redaktionen