Så blir tillväxtmarknadernas 2017



Nya tillväxtrekord, återhämtning eller sviktande ekonomi? investeringstipset.se analyserar det ekonomiska förutsättningarna för 2017 i världens stora tillväxtmarknader.

Med trög tillväxt i världens utvecklade ekonomier vänder sig allt fler investerare mot tillväxtmarknaderna på jakt efter nya möjligheter och högre tillväxttakt. Men den tillväxten kommer också med sina risker: politisk och ekonomisk instabilitet, valutarisker och minskad likviditet är alla faktorer att ta i beaktande. Inför 2017 innebär dessutom höjda räntor, en stärkt amerikansk dollar och risken för en mer protektionistisk amerikansk politik extra orosmoment för just tillväxtmarknaderna.

För att hjälpa dig att hitta de mest attraktiva investeringarna har Investeringstipset sammanställt analyser och prognoser från banker och kapitalförvaltare för att ge dig en bild över läget på världens tillväxtmarknader.

brasilienBrasilien är för närvarande på väg ut ur en utdragen recession. Den politiska instabiliteten har minskat och tack vare finanspolitiska reformer samt förändringar av bidrags- och pensionssystem förväntas ekonomin långsamt stabiliseras. Förtroendet för ekonomin har också vuxit både bland företag och konsumenter, samtidigt som den brasilianska centralbanken förväntar sig att BNP börjar växa igen under 2017. Med detta ljus på horisonten hade brasilianska aktier också ett starkt avslut på 2016 och Ibovespa-indexet gick upp 38,9 procent på helåret. Förväntningarna är därför att Brasilianska aktier kommer fortsätta uppåt, om än inte i samma takt som förra året. Credit Suisse placerar dessutom Brasilianska statsobligationer som några av de mest attraktiva för 2017.

mexicoMexico är ett av de länder som drabbats mest negativt av Donald Trumps valseger. Oron för amerikansk protektionism och en hårdare syn på migration fick peson att dala och den mexikanska börsen sjönk med sex procent från valet till årsskiftet. Med tanke på osäkerheten kring USAs framtida politik förväntar sig också OECD att tillväxten i landet kommer hållas tillbaka under både detta och nästa år. Denna bild delas också av flera banker; bland annat Santander och HSBC sänkte kraftigt sina prognoser för Mexikos tillväxt till följd av valresultatet i november. Båda bankerna förväntar sig nu en BNP-tillväxt på 1, 7 procent 2017; ner från 2,3 respektive 2,2 procent. 

rysslandRyssland förväntas efter två år av recession återgå till BNP-tillväxt under 2017. Enligt OECD drivs tillväxten framförallt av reallöneökningar som fått fart på privatkonsumtionen i landet. Samtidigt lyfter OECD varningen att ekonomin alltjämnt är väldigt beroende på oljepris. Precis som i Brasilien har ryska aktier sett en bra utveckling när landet nu sakta närmar sig ett slut på recessionen. På kapitalförvaltaren East Capital, som är specialiserade på tillväxtmarknader, tror man att den positiva utvecklingen kommer fortsätta under 2017. Bland de positiva signaler de lyfter fram kan nämnas finanspolitiska reformer och en förbättrad relation till USA, till följd av Trumps presidentskap. Även investeringar i den ryska rubeln lyfts fram som en hett alternativ för världens valutahandlare.

india-litenIndien kommer med sin förväntade BNP-tillväxt på 7,5 procent fortsätta vara den snabbast växande G20-ekonomin under 2017. Med en väldiversifierad ekonomi och en växande inhemsk efterfrågan ser därför många fortsatt god tillväxt i Indien och kapitalförvaltaren Blackrock lyfter upp Indien som en favorit när det gäller asiatiska aktier. Ett orosmoln som lyfts kring Indien är dock regeringens senaste försök att bekämpa korruption genom att ta bort alla 500 och 1 000 rupee-sedlar. Dessa utgör 86 procent av alla sedlar i Indiens kraftigt kontantbaserade ekonomi och de negativa effekterna av detta initiativ kan begränsa tillväxten under året.

kinaKinas inbromsande tillväxt skapade stor oro på världens börser under inledningen av 2016. Nu ser tillväxtsiffrorna ut att stabliseras något vilket gjort att oron minskat, dock befinner sig Kina alltjämnt i en omställningsfas; till en ekonomi mer driven av inhemsk konsumtion. Stabiliseringen har också, till viss del, åstadkommits genom kraftig utlåning till statsägda företag och regioner, en utveckling som oroar Blackrock i sin analys av landet. Precis som för de flesta tillväxtmarknader är Trumps protektionism också ett tänkbart hot och även höjda räntor i USA kan innebära problem för Kina. Deutsche Bank tror dock, enligt sin analys, att finanspolitiska och penningpolitiska reformer kommer innebära en ekonomisk tillväxt på runt 6,5 procent 2017, en bra tillväxt som dock ligger under det vi vant oss vid från Kina. 

Redaktionen