Rekordår för fondsparandetDen svenska fondförmögenheten slog rekord under 2017. Med ett nysparande på 112 miljarder kronor och en värdeökning på 340 miljarder steg den svenska fondförmögenheten till rekordhöga 4 018 miljarder kronor, enligt siffror från Fondbolagens förening.

Den 18 januari publicerade Fondbolagens förening sin årsrapport som sammanfattade fondåret 2017. Rapporten visade på en fortsatt stark trend för fondsparandet i Sverige och inflödet på 112 miljarder är den tredje högsta noteringen sedan statistiken började sammanställas 1994. Bara under december var inflödet till fondsparande 33,3 miljarder kronor.

– 2017 blev ännu ett mycket starkt fondår. Den totala fondförmögenheten ökade med drygt 450 miljarder kronor och översteg vid årsskiftet för första gången någonsin 4 000 miljarder. Förmögenhetsökningen utgjordes till en fjärdedel av nysparande och till tre fjärdedelar av värdeökning”, skriver Johanna Kull, sparekonom på Fondbolagens förening i ett pressmeddelande.

Det stora dragloket för fondsparandet var aktiefonder som såg det största inflödet av kapital (47,3 miljarder kronor), följt av obligationsfonder och blandfonder. Framförallt var det indexfonderna som lockade spararna till aktiefonder, dessa stod för 80 procent av nettoinflödet.

Rapporten visar också att de flesta av världens aktiemarknader levererade en bra värdeökning under året. I genomsnitt steg aktiefonderna med ungefär 14 procent under 2017, med en tioprocentig värdeökning för Sverigefonder och en tolvprocentig ökning för globalfonder. Den allra bästa avkastningen visade dock asienfonderna upp, lett av Kinafonder och Indienfonder.

Bland ”förlorarna” under året hittar vi penningmarknadsfonder som hade ett nettouttag på 3,2 miljarder under 2017. De aktiefonderna som hade det ”tuffast” under 2017 var USA-fonderna och Rysslandsfonderna som hade det största nettouttagen under 2017.

Redaktionen