Amerikanska börsen mot historisk rekordnivåDet har varit ett turbulent år på de internationella finansmarknaderna. Det amerikanska storbolagsindexet SP500 inledde året med en längre uppgång men vände tvärt ned i maj efter att Donald Trumps twittrande ökade oron för ett eskalerande handelskrig mellan USA och Kina. Det är flera makroekonomiska faktorer som tyder på att en stundande lågkonjunktur kommer allt närmre och när den amerikanska börsen vände ned var det många analytiker som var ute och bedömde att börstoppen var nådd för den här gången.

Det var nog förvånande för många att SP500 skulle återhämta sig snabbt och bara under juni månad är indexet uppe i cirka 7 procent. Den kraftiga uppgången kan istället vara en indikation på att nya all time high-nivåer är i sikte, menar Nils Brobacke, chefsanalytiker på CMC markets och expert på teknisk analys.

Foto: CMC Markets

– Vi kan konstatera att SP500 har haft en kraftig uppgång på över 7 procent och är nu tillbaka vid den historiskt viktiga nivån 2900. Teknisk analys visar att vi har en uppåtgående trend som går tillbaka till botten på 1800 som sattes i början 2016. 2900 är fortfarande en linje i sanden för mig. När SP500 handlas över 2900 vill jag vara lång, under så vill jag vara kort, säger Nils Brobacke.

Vad talar för en fortsatt uppgång?
– Det som talar för ett positivt scenario och ett bryt på uppsidan är att vi har bredare participation denna gång, DOW handlas nära toppar och så även NASDAQ. Även Ryssland, Indien och Brasilien handlas starkt, dock har Europa inte riktigt hängt med – DAX har cirka 10 procent kvar till tidigare toppnoteringar. Dessutom har den amerikanska tioåringen fortsatt ticka ned vilket historiskt är ett svaghetstecken (1999, 2007), så vi ser en viss diskrepans i signalerna, fortsätter Nils Brobacke.

Svenska börsen stark i juni
Den svenska aktiemarknaden följer i regel den amerikanska och 2019 är inget undantag. Det har svängt både upp och ned under året och precis som SP500 har det svenska storbolagsindexet OMX30 haft en bra juni månad med en uppgång på över 7,5 procent.

– Precis som USA har OMX haft en fantastisk juni hittills. OMX handlas nu lite över viktiga 1600, fortsätter köpare visa styrka är den toppnoteringen 1675 som ska testas. Det är samma topp som vi haft tidigare under 2015, 2017, 2018 och nu i maj 2019. Handlas OMX över 1600 så  är den uppåtgående trendlinjen som påbörjades 2009 fortfarande intakt vilket indiekrar fortsatt styrka, säger Nils Brobacke.

Vad talar för att den här uppgången kommer hålla i sig?
– Det är fortfarande ett relativt osäkert läge. Positioneringarna har gått från att i början av juni ha en klar övervikt på sälj till att nu i mitten av juni vara svagt positiva. För att det här ska hålla i sig vill jag se att juni stänger på över 1600. Nästa fredag som är sista handelsdagen på månaden kommer bli viktig. Den bör man hålla koll på, förklarar Nils Brobacke.

Vilka andra trender ser du just nu?
– Guldet har stärkts med 15 procent sedan den senaste botten sattes i augusti 2018 och teknisk analys visar att vi är på väg att bryta igenom historiskt viktiga skiljelinjer. Dessutom är flera kända investerare som Jeff Grundlach och Paul Tudor Jones ute och prisar guldet i sociala medier. Jag håller med om att det ser intressant och tror absolut att guldet kommer få sin storhetstid men vi är inte riktigt där än. Jag spelar hellre det potentiella guld-rallyt genom att vara lång i silver. Silver handlas på mycket låga nivåer och har historiskt sett agerat som guld fast på steroider, avslutar Nils Brobacke.

Nils Brobacke medverkande under morgonen i Di TV och förklarade trender med hjälp av teknisk analys. Se klippet här: Teknisk analys med Brobacke: S&P500 & OMX

Redaktionen