Hur du gör om dina lån till en investeringDe flesta skulle nog hålla med om att det vore fantastiskt om man kunde göra om sina redan existerande - eller planerade - lån till en investering. Självklart kan lån på sätt och vis redan vara det i de fall man lånat till annat än sådan konsumtion som inte bara tappar i värde. Det är skillnad mellan att låna till nya kläder och en bostad, där den förstnämnda nästan i alla fall kommer att tappa i värde medan en bostad  i de flesta fall faktiskt ökar i värde (beroende på läge, marknaden, räntor osv.). 

Vad är en investering och avkastning?
En investering är enligt Fortnox en kapitalinsats, men som man förväntar ska resultera i en framtida avkastning. Med andra ord är definitionen rätt bred, men ändå specifikt på vad det är man faktiskt kan räkna in bland investeringar. Det man bör reda ut därefter är vad avkastning innefattar. Avkastning är vinsten eller förlusten på det vi ursprungligen investerade räknat på en viss tidsperiod, vilket du kan läsa mer om här

Hur lån blir en investering
Kan man verkligen göra det? Ja, men det beror såklart på hur man ser på det hela. Självklart kommer en investering i ting som existerar i  en växande marknad såsom exempelvis bostadsmarknaden alltid vara mer fördelaktiga på sitt egna sätt. Vad man däremot förbiser i många fall är hur ens ränta påverkar den investeringen indirekt. Ränta är kostnaden på våra lånade pengarna, vilket i sin tur alltså påverkar vår investering. Kan man sänka sin investeringskostnad betyder det alltså att ens avkastning på investering kommer påverkas positivt, oberoende startläge. 

Räntor går att sänka på olika sätt. En del folk väljer att byta bank när de till exempel köper ny bostad där de i de flesta fall även behöver flytta över andra tjänster såsom sparande, pension och försäkringar. En krånglig process helt enkelt. Andra personer väljer att samla lånen, där man först och främst jämför alla tillgängliga långivare och därefter väljer den med mest fördelaktiga räntor och avgifter. Det finns även en rad personer som är duktiga verbalt och lyckas sänka räntorna hos redan befintlig långivare. Här bör man tänka på att det absolut inte alltid är möjligt utan att saker såsom ens kapital kan vara avgörande. Banker gillar när vi har mycket pengar hos dem.

Lärdomen från detta är helt enkelt att det är värt att se över sina avtal och jämföra huruvida man kan sänka sina räntor för att förbättra sin avkastning, och därmed också investering, ytterligare.

Redaktionen