Aktier, fastigheter, skog och konst är beprövade och välkända sätt att investera sina pengar. Men det finns många andra, mindre kända alternativ – och vissa är bara några klick bort. Här är några spännande alternativ vad du kan göra med dina pengar – och som på sikt kan visa sig vara en bra affär eller i alla fall förena avkastning med nöje.
Sportbilar
Att bilar sjunker i värde är väl något alla känner till. Att köpa en ny bil kallas ibland för livets sämsta affär då värdet sjunker med slitage, år och körsträcka. Men det finns bilar som stiger i värde. Klassiska gamla sportbilar i bra skick som inte används utan står parkerade på en säker plats i en bra miljö kan vara en bra investering. Har man själv inte kunskap om sportbilar eller vilken man ska köpa finns andra som har. Ett gäng bilentusiaster har gått ihop och bildat Sportbilsfonden, som erbjuder ett medlemskap i en samling klassiska gamla sportbilar. Här finns bilar från bland andra Ferrari, Maserati, Porsche och Jaguar. Rent fysiskt står bilarna placerade i ett larmat och låst garage, och endast andelsägare får tillträde till bilarna. Enligt Sportbilsfondens hemsida har värdet på samlingen ökat med 500 procent på bara 10 år. Utöver en investering utlovas andelsägarna också många sociala aktiviteter som kretsar kring intresset för klassiska sportbilar.
Guld
Guld har i flera tusen år varit en form av pengar, en investering och en en försäkring. En fördel är att guld, till skillnad från ett företag eller en stat, inte kan gå i konkurs och det kan inte heller skapas på samma sätt som en aktie, obligation, eller en valuta. Det kan heller inte förstöras i brand eller rosta sönder. I det avseendet är det en trygg investering. Man får också ett högt värde på något som tar ett litet utrymme. Det är dessutom lätt att växla in. Men å andra sidan finns praktiska problem. Det är svårt eller dyrt att förvara säkert. Att ha i bankfack kostar pengar men att ha det hemma kan kännas otryggt. Men vill man inte investera i fysiskt guld så kan man istället välja guld i pappers-form. Man kan köpa aktier i bolag som bryter guld, eller fonder som investerar i fysiskt guld. När det är oroligt på den finansiella marknaden brukar guld ses som en tryggare investering. Inte minst vid inflation då pengar minskar i värde, vilket guld inte gör på samma sätt. Ett problem är dock att det kan vara svårt att förutse värdet på guld över en längre period.
Kör och hyr ut en segelbåt
För segelentusiaster kan det vara en kul och lukrativ att köpa en segelbåt och sedan hyra ut den via ett charterbolag. Man har själv friheten att använda båten när den är ledig, och tjänar pengar på den då andra hyr den. Låter man charterbolaget stå för det praktiska slipper man också många vardagliga bekymmer. En populär plats att ha båten på är Medelhavet, men vissa charterbolag har baser i flera länder runt världen. Flera charterbolag finns som är villiga att hyra ut den båt du investerat i. På sina hemsidor lockar de med en avkastning på upp till 15 procent årligen, och att man dessutom själv får komma och segla med sin båt några veckor per år.
Klockor
Internationell sett är klockbranschen en jätteindustri. Och precis som sportbilar finns klockor som stiger i värde med åren. Men det gäller att veta vad det är man köper. Intresset för gamla armbandsur är riktigt stort och genererar stora summor pengar. Auktionshus världen över har regelbundet klockauktioner, även i Sverige. I höstas sålde Bukowskis en Rolex Daytona "Paul Newman" för 1,2 miljoner kronor. Attraktionen med så kallade vintageklockor är att de är samlarföremål som också går att använda i vardagen. Mest eftersökta klockorna är modeller som varit med om något, som första månfärden, först upp på toppen av Mount Everest eller något liknande, eller någon som varit med i en känd film. Bland de mest åtråvärda finns Jaeger-LeCoultre Memovox Polaris 1960-tal, Rolex, Submariner ”Comex”, Patek Philippe Nautilus från 1970-tal och Longines Charles Lindbergh från cirka 1930.