Expertpanel: Hur lyckas man med aktiv förvaltning?Det har skrivits mycket de senaste åren om att många aktivt förvaltade fonder har svårt att slå index, samtidigt finns det vissa fonder som lyckas år efter år. Vad krävs egentligen för att verkligen lyckas med aktiv förvaltning.? 

fjell_05-200x300Vi tror att en stor del av orsaken bakom våra framgångar genom åren är att vi har haft kontinuitet i vår investeringsprocess och vårt investeringsteam. Delphi har historiskt sett haft en oförändrad och unik investeringsprocess och vi har alltid förvaltat fonderna indexoberoende och med ett koncentrerat aktieinnehav. Det är dessutom värt att nämna att två av våra förvaltare har arbetat i Delphi sedan mitten av 90-talet. För att uppnå kontinuitet och god prestationer över tid, anser vi att det är viktigt att ett fondbolag behåller sina förvaltare som historiskt har presterat bra. 

Öyvind Fjell, Fondförvaltare Delphi Fonder 

 


Niklas-233x300Det är som jag sa tidigare viktigt att göra sin hemläxa, våga följa sin filosofi och att vara långsiktig. Det gäller att hitta de ”bra bolagen” och kanske ännu viktigare att undvika de ”dåliga bolagen”. 

Niklas Larsson, marknadsansvarig Spiltan Fonder


Stefan-Olofsson-219x300

För att lyckas måste förvaltaren våga placera på ett sådant sätt att fonden kan utvecklas bättre än sitt jämförelseindex. Förvaltaren måste dessutom vara duktig på stockpicking/sektorval men samtidigt inte låsa fast sig vid individuella bolag/sektorer. Än hur väl man analyserar ett bolag/sektorer så går det inte alltid som man tänkt sig och då måste man vara öppen för att kliva av positionerna.

Stefan Olofsson, förvaltare Sensor Fonder

 

 

Redaktionen