Blir 2017 året då Volvo Cars noteras på Stockholmsbörsen? Och hur blir det egentligen med ryktena kring Spotify? Vi kollar närmare på de hetaste noteringarna under 2017.
2013 noterades drygt 30 olika bolag på svenska marknadsplatser, en siffra som mer än fördubblades 2014 till dryga 80 bolag, och som 2015 ökade till över hundra bolag på bara ett år.
Och noteringsrallyt ser ut att fortsätta även under 2017 då det pratas om att flera intressanta bolag kan komma att noteras för handel.
- Det som vore allra intressantast utan konkurrens är såklart om Volvo Cars skulle komma att noteras på Stockholmsbörsen, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.
- Jag tror inte att det skulle bli den största noteringen värderingsmässigt genom tiderna, men det skulle utan tvekan bli den notering som väckte mest uppmärksamhet på många, många år.
Spekulationerna om en notering tog fart i december då Volvo Cars offentliggjorde att företaget emitterat preferensaktier för fem miljarder kronor till Första AP-fonden, AMF och Folksam. Eftersom Första AP-fonden skriver i sin riskhanteringsplan att ”förvärv får endast ske av sådana aktier eller andra andelar i företag som är, eller inom ett år från emissionen av dem avses bli, noterade vid en börs eller någon annan reglerad marknad” började det på en gång spekuleras i när noteringen skulle ske. Men Volvo Cars la locket på.
- Det här är bara rykten och vi har inga kommentarer till det, säger Annika Bjerstaf, press manager på Volvo Cars.
Men hemlighetsmakeriet gör inte Joakim Bornold missmodig.
- Att det är locket på tyder på att en notering kommer allt närmare, säger Joakim Bornold.
- De kommer inte att säga något förrän allt är klart, men att det planeras för en notering kan man vara ganska säker på.
Frågan är bara om det kommer att vara köpläge?
- Bolaget är i ett superintressant skede där de som en Fågel Fenix har rest sig från askan med spännande produkter som har tagits emot väl av marknaden. Så som bolag är de intressanta, men om det är köpläge beror helt på värderingen och vilken taktik de väljer vid noteringen.
Även Munthers och Spotify aktuella
En annan kommande stornotering tror Joakim Bornold blir Munthers som idag ägs av Nordic Capital men som förväntas noteras fram emot sommaren.
- Det uppskattade värdet på bolaget är cirka tio miljarder kronor, och om inte Volvo Cars noteras kan det här bli en av de större börshändelserna under året.
Även runt Spotify finns det noteringsrykten, något det å andra sidan har funnits i flera år.
- Efter Snaps lyckade notering i januari pratas det om ett gäng stora teknikbolag som skulle kunna vara på gång, till exempel Spotify och Airbnb, men frågar man dem själva är de väldigt avvaktande, säger Joakim Bornold.
- Min gissning är att de förbereder sig, men att om Spotify går till börsen så blir det i New York och inte i Stockholm.
Själva tiger Spotify som muren.
- Vi kommenterar inte rykten och spekulation, säger kommunikationschef Sofie Grant.
Var vaksam med vårdbolagen
Ett bolag som kommer att noteras men där vi kan räkna med skriverier är Ambea, före detta Carema, vårdbolaget som råkade i häftigt medialt blåsväder för några år sedan när missförhållanden avslöjades vid bolagets äldreboenden.
- Vårdbranschen är het över huvud taget och det är många läkemedels- och med techbolag som är på väg mot börsen under 2017, säger Joakim Bornold.
- Men det här är en bransch där det just nu verkar vara väldigt lätt att få kapital och jag skulle säga att risken om man väljer att gå in i de här bolagen är riktigt hög, nästan på bubbelvarning-nivå.
Och generellt sett menar Joakim Bornold att det är läge att vara ganska skeptisk till nynoterade bolag.
- Det kan komma guldkorn, men ju lättare det är att notera, desto högre blir risken att bolag hamnar på börsen trots att de egentligen inte platsar.
Tipset för nynoteringar 2017 blir därför att vara långsiktig och ha tålamod.
- Det har varit hett länge och i princip allt som har noterats har gått upp, men jag tror inte att det kommer att fortsätta så. 2017 är inte året då man ska köpa för att sälja på en gång utan man ska vara lite mer selektiv. Gör en noggrann analys, och investera bara i sådana bolag som du är intresserad av att äga länge.