”En fantastisk kommersiell potential”Ett nytt kinesiskt dotterbolag, nya produkter och etablering i USA. Det svenska medtech-bolaget LifeAssays går mot en extremt händelserik avslutning på 2017.

I mars presenterade LifeAssays en nyhet som bolagets vd Anders Ingvarsson beskrev som ”en av de absolut största händelserna i bolagets historia”. Genom ett avtal med ett kinesiskt investmentbolag, Beijing St Grand Asset Management, kommer LifeAssays starta ett dotterbolag på den kinesiska marknaden.

LifeAssays är specialiserade på diagnosverktyg för veterinärer och på senare år har Kina blivit en allt mer relevant marknad. Den växande medelklassen har fått djurägandet i landet att explodera och efterfrågan på veterinärer och diagnosverktyg har skjutit i höjden. För att ta till vara på den potentialen tecknade LifeAssays redan förra året ett distributionsavtal i Kina. Men nu tar man alltså ett steg till genom att även etablera ett kinesiskt dotterbolag.

– Vi ser att det blir viktigare för varje månad som går att vi verkligen är med, för den kinesiska marknaden växer väldigt fort. Så det är väldigt viktigt att få upp en organisation så snabbt som möjligt och jag tror att vi kommer vara igång fullt ut någon gång under andra halvåret, säger Anders Ingvarsson.

Enligt avtalet kommer Beijing St Grand Asset Management investera cirka 13 miljoner kronor i det samägda bolaget, i utbyte mot ett 31-procentigt ägnade. Det kinesiska bolaget kommer sedan att bland annat ansvara för all försäljning av LifeAssays veterinärmedicinska produkter i Kina.

Avtalet innebär att LifeAssays nu på allvar kan konkurrera på den kinesiska marknaden, vilket är avgörande för bolagets planer framåt. Dessutom innebär det kinesiska partnerskapet att LifeAssays moderbolag kan fokusera mer på att utveckla försäljningen i Europa och USA.

Läs mer om affären i Kina här.

 

Anders Ingvarsson berättar att bolaget dels letar ytterligare distributörer i Tyskland och vill etablera sig i USA under andra halvåret. Dessutom har den svenska djursjukvårdskedjan Evidensia, som LifeAssays redan jobbar med, köpt upp ett brittiskt bolag med över 350 veterinärkliniker i Storbritannien. Även där ser Anders Ingvarsson goda möjligheter till expansion.

– Sedan har vi även lanserat en ny inflammationsmarkör för katt som vi har jobbat mycket med i Norden. Det har gått väldigt bra i Norden och den ska nu vidare ut i Kina, övriga Europa och USA, säger Anders Ingvarsson.

Spännande möjligheter finns även i de produkter som LifeAssays förvärvade förra året, när man köpte upp ett finskt bolag. Det gäller bland annat en ny inflammationsmarkör för häst som Anders Ingvarsson menar är mer väletablerad än den som LifeAssays själva använt sig av. Dessutom har det finska bolaget utvecklat ett nytt unikt kvantitativt engångstest som LifeAssays ser en stor potential i.

– Den är skälet till att vi gick ihop med det finska bolaget från början. Man kan säga att de har krympt sin maskin för att passa på en teststicka som man slänger efter att testet genomförts. Efter sommaren skall projektet leverera en prototyp som vi tror kan ha en fantastisk kommersiell potential, inte bara på veterinärsidan utan kanske framförallt på humansidan.

Läs mer om Life Assays teknik här.

Presenteras av 

logo-top

 

LifeAssays® ABs affärsidé är att utveckla, tillverka och sälja diagnostiska system baserade på bolagets egna och patenterade teknologiplattform, MagnetoImmunoAssay (MIA).

Företaget levererar säkra och robusta system för snabba och tillförlitliga analyser inom veterinärmedicin.

För mer detaljer se www.lifeassays.com


 

anders_ingvarsson_2

Anders Ingvarsson, vd för LifeAssays.

Redaktionen