En stabil månatlig avkastning och diversifiering mot börsen har gjort att tjänster för peer-to-peer-utlåning blivit populära för investerare runt om i världen. Nu tar fenomenet allt mer fart även i Sverige och 2016 förväntas bli ett genombrottsår.
– Det är fortfarande rätt litet i Sverige men vi ser en tillväxt på ungefär 15 procent per månad och folk får ju upp ögonen för det här. Så ju längre du varit i branschen desto lättare får du att skaffa nya kunder eftersom du byggt upp ett förtroendekapital, berättar Ludwig Pettersson, vd på Savelend som är Sveriges största peer-to-peer-tjänst sett till antal förmedlade lån.
Peer-to-peer-utlåning bygger på att, med digital teknik, koppla ihop privatpersoner eller företag som behöver låna pengar med investerare som har pengar att placera, utan att behöva gå genom banken. På så vis är peer-to-peer på många sätt en återgång till hur bankerna brukade arbeta men där man kan kringgå den dyra mellanhand som bankerna utgör.
Till skillnad från bankerna fungerar tjänster som Savelend därför bara som en förmedlare, som hjälper till att upprätta låneavtal mellan privatpersoner. Resultatet blir lägre räntor för låntagare och högre avkastning för den som investerar pengarna än om man placerat dem hos baken. Savelends historiska årsavkastning för användarna ligger exempelvis på mellan 10-15 procent.
– Bankerna har en väldigt stor ”spread” mellan räntan det ger till låntagare och räntan de betalar till sparare. Många har sätt att det finns utrymme till förbättring här, förklarar Ludwig Pettersson.
Växer i Sverige
Peer-to-peer-utlåning är redan stort i USA och Storbritannien och enligt Ludwig Pettersson ser man även en stark tillväxt i Sverige. Savelend är specialiserade på privatlån och har varit aktiva sedan 2014. Under 2015 förmedlade man lån för över 20 miljoner kronor och för 2016 är målet att förmedla lån för mer än 100 miljoner.
– Jag tror att 2016 är året när det kommer bli ”accepterat" och 2017 kommer vara året då det blir mainstream, säger Ludwig Pettersson.
En viktig anledning till det stora intresset är enligt Ludwig Pettersson att peer-to-peer-systemet både är relativt enkelt att förstå och dessutom erbjuder en bra diversifiering mot exempelvis börsen. Investerare kan själva välja vilka lån man vill finansiera och genom att investera mindre summor i många olika lån blir risken också mindre.
Börja investera - så fungerar det.
Förtroende och risk
En viktig framgångsfaktor för Savelend handlar om att bygga förtroende, både från investerare och låntagare. Därför jobbar man hela tiden med att vara så transparenta som möjligt och ge sina kunder så mycket information som möjligt för att de ska få insyn i hur det fungerar.
– Det här har gjort att vi har ett väldigt gott omdöme. På den oberoende tjänsten Trustpilot har vi fem stjärnor och vi har ett gott renommé på alla forum som vi vet om, oavsett om det är Flashback eller olika låneforum. Det är inte det lättaste att få utan det kräver att du jobbar nära användarna, säger Ludwig Pettersson.
Den absolut vanligaste frågan Savelend får handlar om vilka krav man ställer på låntagare. Enligt Ludwig Pettersson så innefattar faktiskt Savelends kreditprocess ofta fler steg än bankernas. Men eftersom det är investerarna själva som bestämmer vilken risk man vill ta så kan man samtidigt erbjuda lån till fler än vad bankerna kan.
– Vi brukar säga att vi inte behöver banken för vi har varandra. Och det gäller att komma ihåg att vi klarar inte det här utan investerarna och vi ger investerarna en bra plattform för att investera på.
Läs mer om hur Savelend kan ge dig en bättre avkastning på dina pengar.
VILKA KRAV STÄLLER SAVELEND PÅ DEN SOM LÅNAR PENGAR?
De tre viktigaste parametrarna som Savelend tar hänsyn till är betalningsanmärkningar, inkomst och sociala faktorer.
För privatlånen får det ej ha funnits någon betalningsanmärkning senaste 12 månaderna och inga betalningsförelägganden under samma tid.
Savelend gör en bedömning i form av en kvar-att-leva-på-kalkyl som innebär att låntagarens inkomst ställs mot dennes utgifter och därför är inkomsten en viktig parameter i kreditbedömning.
Sociala faktorer vägs även in i kreditbetyget och där tas hänsyn till faktorer så som ålder på den sökande, var i landet denne bor och om den har något företag eller äger en fastighet.
Savelend är en låneförmedlare som förmedlar lån från långivare som har ett överskott av kapital till låntagare som har ett lånebehov, s.k. peer-to-peer. Verksamheten har bedrivits sedan 2013.
Förmedlingen sker genom en onlineplattform där både långivare och låntagare kan skapa ett konto och sammanföras med hjälp av Savelends förmedlingstjänst.
Räntan på kapitalbeloppet som betalas av låntagare går direkt till de olika långivare som har del i lånet. Savelend tillhandahåller plattformen och ombesörjer identifiering och kreditkontroll.
Läs mer om hur du investerar här:
PRIVATLÅN
Savelends privatlån är i belopp mellan 15 000 kronor och 50 000 kronor. Upplysningscentralen (UC) används för kreditupplysning. Löptider varierar från 6 månader till 60 månader och låntagaren har själv möjlighet att välja längd på lånet. Den nominella räntan har ett spann på 5 – 35 %.
SNABBLÅN
Savelend erbjuder snabblån till de kunder som behöver en tillfällig likvid brygga. Snabblånen är tillgängliga i belopp mellan 1 000 kronor och 5 000 kronor. Samtliga snabblån löper på 30 dagar, med möjlighet till förlängning om mer flexibel återbetalningstid önskas.