Älska deflation!

LISA SELIGSON

”Tydligen är det deflation i Sverige. Det vanligaste beräkningsmåttet för inflation, KPI, visar just det. Det innebär att priserna sjunker och att vi som arbetar blir rikare. Det måste vara underbart för löneförhandlarna som inte behöver ge några löneökningar, alla är nöjda ändå.”

 

Blir vi rikare med deflation?

Nobelpristagare Krugman, riksbankskritikern professorn Lars E O Svensson, FED-chefen Janet Yellen med flera är rädda för deflation eftersom de anser att skulderna då ökar i relativa termer och människor kommer att handla mindre. Men de säger emot sig själva eftersom de samtidigt anser att de nuvarande skuldnivåerna (som politiker världen över har ökat genom att sänka räntan kraftigt) inte alls är för höga.

Och är det verkligen deflation? För min lön räcker inte till mer idag än vad den gjorde för några år sedan. En ny bil kostar lika mycket idag, om inte mer. Det svenska köttet har inte blivit billigare, konstigt. Jaha, nu förstår jag. Förbättringar på bilar räknas bort som prissänkningar i KPI så att bilen där blir billigare. Istället för svenskt kött ingår nu billigare utländskt kött i KPI. Är det verkligen lika bra?

Lägenheten jag vill köpa till mitt barn i Stockholm är jag väldigt säker på att den har blivit dyrare, men oj då, värdestegringar på bostäder räknas inte med i KPI, istället har boendekostnaden minskat i KPI eftersom räntan sänkts och den räknas in. Resan till Frankrike som familjen gjort i alla år är inte heller billigare. Jaha, i KPI åker man nu till Kroatien istället. Då får vi väl åka dit, det är ju samma sak?!

Det är således deflation i Sverige och jag har tydligen mer pengar kvar i plånboken, tänker jag. Men jag vill inte åka till Kroatien eller äta utländskt kött i Sverige. Jag vill fortfarande åka till Frankrike, äta svenskt kött hemma och att mina barn ska bo i Stockholm nära mig. Min plånbok gapar tommare än någonsin. På samma gång växer kraven på riksbanken att sänka räntan för att få upp inflationen. Med inflation skall ju skulderna minska i värde, men leder det inte till att folk lånar mer?

> En ökad skuldsättning är ett mycket större hot mot Sveriges ekonomi än dagens deflation <

Deflation eller inflation? Hur är det i verkligheten? För egen del är jag säker på att det är inflation och att en sänkning av räntan för att öka inflationen leder till en ökad konsumtionsdriven skuldsättning. En ökad skuldsättning är ett mycket större hot mot Sveriges ekonomi än dagens deflation. Vi borde se över inflationsberäkningen!

Redaktionen