Vill du tjäna bra med pengar? Vill du ha en enkel modell för att hitta bolag som i snitt har 15 procent bättre resultat än konkurrenterna, 2,3 gånger högre kassaflöde per anställd och 6 procent högre vinster? Då är det jämställda företag du ska satsa på.
Organisationsschemat var en ögonöppnare för managementkonsulten Sandra Lindqvist.
- Jag trodde att Sverige var ett jämställt land där män och kvinnor hade samma möjligheter. Men så blev det lilla bolaget där jag jobbade uppköpt av ett större som nästan inte hade en enda kvinna på ledande positioner, varpå jag började fundera. Innebar det här att jag inte skulle kunna avancera över en viss nivå, innebar det att de inte skulle satsa på mig?
Sandra Lindqvist nöjde sig inte med att undra utan började undersöka fakta. Hade bolaget inga kvinnor i ledande position för att kvinnor var sämre chefer? Svaret från statistik och forskning var blankt nej.
- Det jag upptäckte när jag läste på var att jämställda företag, det vill säga som har i stort sett lika många män som kvinnor i högsta ledningen, tjänar bättre.
Stora skillnader i prestation
Globala konsultföretaget McKinsey konstaterade till exempel i en undersökning 2015 att företag med ett aktivt mångfaldsarbete letar efter kompetens hos en större del av befolkningen och därmed har större chans att hitta de bästa. I samma studie konstaterade man att det lönar sig, eftersom företag med bra könsfördelning presterade i snitt 15 procent bättre än konkurrenter i samma bransch. För företag som hade en bra etnisk fördelning var den siffran 35 procent.
Även Deloitte har tittat på det här och gjorde 2015 en studie som visade att företag som jobbar aktivt med att inkludera olikheter på alla nivåer i företaget har 2,3 gånger högre kassaflöde per anställd, är 1,8 gånger mer förberedda på förändring och har en sannolikhet som är nästan fyra gånger högre att de kan coacha sina anställda till bättre prestationer.
Och även Sandra Lindqvist har visat att det går att tjäna bra med pengar på att satsa på jämställdhet. När hon gjort klart sin research startade hon en aktieportfölj kallad Framtidsfeministen där hon enbart investerar i Stockholmsbörsens jämställda bolag.
- På så sätt får jag dels chans till högre avkastning, dels röstar jag med fötterna och ser till att mina pengar satsas på de företag som jobbar med något jag själv tycker är viktigt.
Portföljen upp 55 procent
Något som har visat sig vara riktigt lönsamt. Sandra Lindqvist startade sin portfölj i maj 2015 och sedan dess har börsindex gått ner med 3,84 procent. Framtidsfeministens portfölj däremot har ökat med 55,19 procent under samma tid. Men hon är noga med att poängtera att det här handlar om jämställda bolag, inte kvinnoledda.
- Jag avslutade till exempel mitt innehav i Odd Molly nyligen. De bolag jag investerar i ska ha en ledningsgrupp där könsfördelningen är minst 40-60, men det här bolaget ökade andelen kvinnor så att de var i klar majoritet och då är det inte längre jämställt. Det är mixen av infallsvinklar och erfarenheter som gör hela skillnaden.
För att definiera vilka bolag som är jämställda utgår Sandra Lindqvist från stiftelsen Allbrights vita lista. Men hon har också andra kriterier.
- Mitt andra steg är att kolla så att bolaget ger utdelning eftersom det är en kvalitetsstämpel. Jag vill också förstå vad bolaget gör för att kunna analysera om de har en ljus framtid framför sig, samt kunna titta på data minst tio år tillbaka för att se att de har en bra historik.
Målet för Sandra Lindqvist är att bli ekonomiskt oberoende, men också att påverka samhället i stort.
- Kvinnor har dominerat på de högre utbildningarna under de senaste 20 åren så det finns gott om kompetenta kvinnor att rekrytera. Trots det är näringslivet inte jämställt för strukturer i företag och samhälle står i vägen och gör att människor inte får utnyttja sin fulla potential samtidigt som vi tjänar mindre pengar än vi skulle kunna göra.