Genombrottsaffär i Kina för svensk solenergi

Joakim Byström presenterar Absolicons solfångare för Asian Development Bank och delstatsregeringen i provinsen Hunan under Low Carbon Technology Summit i Changsha i oktober förra året.

Med en affär värd 25 miljoner kronor tar det svenska solenergiföretaget Absolicon ett första steg in på den kinesiska marknaden. Enligt avtalet, som tecknades i slutet av december, ska bolaget nu leverera sin första kompletta produktionslina för koncentrerade solfångare till Sichuan-provinsen i Kina. ”Affären innebär att vi redan nu sätter vår plan i verket för att bygga upp leveranskapacitet av produktionslinor” säger vd Joakim Byström.

Den 23 december tecknade Absolicon ett historiskt avtal med det kinesiska konsortiet Heli New Energy Technology. Avtalet, som är värt 25 miljoner kronor, innebär att bolaget kommer installera sin första robotiserade produktionslina för solfångare i Sichuanprovinsen i Kina. Produktionslinan planeras stå klar i slutet av 2017 och skall tillverka en solfångare var sjätte minut.

– Absolicon har hittills varit fokuserat på att ta fram värdens bästa solfångare. Affären innebär att vi redan nu sätter vår plan i verket för att bygga upp leveranskapacitet av produktionslinor, i första hand till kinesiska marknaden men även till andra regioner, berättar Joakim Byström, vd för Absolicon Solar Collector AB.

Absolicon har i drygt 10 år tillverkat sina koncentrerade solfångare manuellt på företagets anläggning i Härnösand. De senaste åren har bolaget dock fokuserat på att utveckla en ny typ av solfångare, anpassad för massatillverkning i en robotiserad produktionslina. Så sent som förra våren bedömde bolaget att en första sådan produktionslina skulle kunna bli verklighet inom 2-5 år, men tack vare en snabbt växande efterfrågan på solenergi i Kina har utvecklingen alltså gått mycket snabbare än så.

Läs mer om affären med Heli New Energy Technology

Bakgrunden till detta är att den kinesiska regeringen, genom sin senaste femårsplan, lagt stort fokus på omställningen till förnybara energikällor. Bland annat presenterade den kinesiska energimyndigheten i december en plan för att öka användandet av solvärme i landet. Enligt planen skall mängden installerade solfångare för värme nästan fördubblas till 2020. Dessutom ska 20 miljoner kvadratmeter solfångare för industrier installeras till slutet av 2020. Dessa initiativ från regeringshåll tror Joakim Byström alltså har gynnat Absolicon i förhandlingarna med konsortiet.

– Vår uppfattning är att det fokus på solenergi som finns i den nyligen antagna kinesiska femårsplanen har bidragit till att processen med vårt avtal forcerats, säger han.

Unik teknologi med lovande framtid

När den kinesiska industrin nu uppmuntras ställa om till solenergi innebär det en ljus framtid för Absolicons solfångare. Bolagets teknik bygger på små paraboliska tråg som fokuserar solljuset och som enkelt kan placeras på industritak. I mitten av solfångaren finns även en utbytbar mottagare som gör att man, beroende på industrins behov, kan producera solel, solvärme, solånga och solkyla ur samma system.

Enligt Joakim Byström särskiljer sig Absolicons system dels genom denna flexibilitet men även genom sin höga effekt. Den aktuella typen av solfångare,T160, kan exempelvis leverera temperaturer på upp till 160 °C för att driva industriella processer. Redan vid en arbetstemperatur på 85 °C visar tester att den också levererar ett 50 procent högre utbyte än dagens bästa plana solfångare, vilket gör att T160 är konkurrenskraftig även för fjärrvärmesegmentet. Det är just denna kombination av egenskaper som Joakim Byström tror fällde avgörandet för att det kinesiska konsortiet valde att satsa på just Absolicons teknik.

– Absolicon har en unik solfångarteknik som har utvecklats under tio år. Vi har stor erfarenhet av utveckling, tillverkning och installation av koncentrerande solfångare, säger han.

Läs mer om Absolicons utveckling i Kina.

Presenteras av

Absolicon-solar-collector-Logo_4col_tone1-300x51
Absolicon är en världsledande leverantör av koncentrerade solfångare. Genom utveckling, tillverkning och försäljning av solenergisystem som genererar förnyelsebar energi i olika former bidrar vi till att lösa världens energiproblem.

Läs mer om Absolicon här.

Bolagets aktie handlas på Akitetorget.

Joakim Byström, vd för Absolicon.

Redaktionen